Mire figyeljünk tesztvezetés közben?

Laikusként az autóvásárlás nem a legegyszerűbb feladat, hisz tudjuk jól, hogy mennyi buktatója lehet és rengeteg energiát bele lehet fektetni abba, hogy ezeket megpróbáljuk elkerülni. Sajnos nem létezik száz százalékig hatékony módszer, ám vannak olyan jól bevált lépések, amelyekkel nagyban javíthatjuk az esélyeinket, amikor használt autót tervezünk vásárolni.

Első lépésként érdemes hosszasan utánaolvasni a kinézett típusok széria hibáinak, és ha sok helyen azt olvassuk, hogy a tapasztalatok lehangolóak, akkor érdemes megfontolni, hogy inkább másfelé nézelődünk. Azonban amikor végre valahára megtaláljuk azt, amiről jókat olvastunk, illetve amit autószerelőnk is nyugodt szívvel ajánl, akkor jön csak a neheze. Ugyanis hiába jó egy típus, nekünk meg kell találni azt a példányt, amit megvigyáztak és amire jó eséllyel nem kell sokat költeni és megbízhatóan teszi majd a dolgát évekig. Ebben óriási segítség a tesztvezetés, amelyhez mindig, minden esetben ragaszkodjunk.

Itt fontos megjegyezni, hogy ez új autó vásárlásánál is elengedhetetlen, a különbség csak annyi, hogy ilyenkor a gépjármű állapotával nem kell foglalkoznunk, így könnyebb a dolgunk. Mindenekelőtt első lépésként alaposan járjuk körbe az autót és keressünk törésre utaló nyomokat – a túl nagy hézagok árulkodóak -, illetve az arra érzékeny pontoknál – mint amilyen a küszöb, illetve a sárvédő íve – nézzük meg, hogy látszanak-e korrózió jelei. Nézzük meg a motorteret is, hogy szép állapotban van-e, olajfolyásnak nincs-e nyoma.  Ha semmi gyanúsat nem tapasztalunk, indítsuk el az autót és hallgassuk meg, hogy hidegen milyen a motor hangja. Ha szép egyenletesen jár, nincsenek oda nem illő zajok, akkor jöhet a belső rész. Itt is nézzünk alaposan körül, különös tekintettel az ülések állapotára és a tetőkárpitra. Ezt követheti az üléspróba. A vezetőülésbe huppanva nézzük végig a beállításokat, hogy minden kézre esik-e, és hogy kényelmes-e. Próbáljuk végig a különböző berendezéseket – klíma, ülésfűtés és így tovább -, hogy minden működik-e. Ha minden jónak tűnik, menjünk egy nagy kört az autóval és figyeljünk oda, hogy hallunk-e fura zajt, akár a motorból, akár kormányzás közben, vagy a futómű irányából. Ügyeljünk arra, hogy húz-e valamilyen irányba menet közben, vagy tapasztalunk-e kopogást kevésbé sima úton. Ha nem vagyunk biztosak a fülünkben, akkor érdemes magunkkal vinni egy hozzáértőt (akár autószerelőt), hisz hatalmas költségektől menthet meg minket az az egy órányi segítség.