Mint sót az ételben…

Minden embernek eltérő fűszerezési szokásai lehetnek, és nem mindig könnyű mindegyiket „megemészteni”. Van, aki nagyobb mennyiségű fűszert használ az átlagnál, és van, aki sokkal kevesebbet. Ez a dolog természetesen nagyban függ attól is, hogy ki milyen táj konyhájának a stílusában szeret főzni, és hogy ezen belül is hogyan találja fel magát.

[wp_ad_camp_1]

A só azonban egy olyan alapfűszer, amelyet szinte minden nép előszeretettel használ, és az alapízek bázisaként használ. Hogyha egy kicsit jobban belegondolunk, szinte nem is lehetséges, hogy a só használata nélkül igazán ízt adjunk ételeinknek. Megszokott dolog, hogy még az édes ételek alapjába is szokás egy csipet sót rakni, hogy az jobban kihozza az étel ízességét és zamattá. Természetesen nagyon eltérő lehet a sóhasználat, azonban abban meg lehet egyezni, hogy szinte minden ételbe szükség van rá. Erre utal a tanulságos népmese is a királylánnyal, aki úgy mutatja meg, hogy mennyire nélkülözhetetlen számára az apja, hogy kihagyja a sót az ételekből, amikor őt kínálja. Így az öreg király megérti, hogy mennyire fontos is az, hogy az ételekbe só kerüljön (és ez által természetesen azt is megérti, hogy mennyire fontos a lánya számára az ő személye – mint a só az ételben…).

Só

Viszont akármilyen jól ki is emeli egy adott étel ízét, azért érdemes vigyázni vele. Túlzott használata ugyanis nagyban károsíthatja elsősorban a vesét, de a májat is. Ráadásul a bőrre, meg az erekre sincs jó hatással. Amikor valaki huzamosabb ideig túlzásba viszi a só használatát (vagy bármilyen fűszerét), akkor sajnos a felsorolt betegségek megjelenésére kell számítania. Azonban arról nincs szó, hogy kis mennyiségben is egészségtelen lenne, úgyhogy nyugodtan lehet használni, viszont tényleg csak mértékkel! Az előre megvásárolt élelmiszereknél pedig jó utána nézni, hogy mennyit is tartalmaznak ezekről az anyagokból.