Minél fittebb valaki, annál jobban égeti a zsírt

A sporttáplálkozási szakértőkből álló csapat új kutatása szerint a fitt és egészséges nők általában több zsírt égetnek el edzés közben, mint a férfiak. A Bath egyetem táplálkozási, testmozgási és anyagcsere-központjának vezetésével az akadémikusok két új tanulmányából álló kutatása azokat a tényezőket elemezte, amelyek leginkább befolyásolták az egyének testzsír-elégető képességét.

[wp_ad_camp_1]

A test zsírégetése mindannyiunk számára fontos a jó anyagcsere-egészség, az inzulinérzékenység és a II. Típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatának csökkentése szempontjából. De az állóképességű sportversenyeken, például futás vagy kerékpározás során a test zsírégetése különbséget tehet a siker és a kudarc között. Az első tanulmány, amelyet az International Journal of Sport Nutrition & Exercise Medicine publikált, 73 egészséges, 19-63 éves felnőttet érintett (41 férfi; 32 nő). Megvizsgálta az optimális zsírégetés életmódját és biológiai tényezőit azzal, hogy felkérte a résztvevőket, hogy vegyenek részt egy kerékpáros fitnesz teszten, és mérjék a legfontosabb mutatókat.

Eredményeik szerint a nők és azok, akik fizikailag fittebbek voltak, hatékonyabban égettek zsírt edzés közben. Az Experimental Physiology folyóiratban megjelent második ehhez kapcsolódó tanulmány ezt a fázist tovább vitte annak feltárására, hogy izmainkban és zsírszövetünkben milyen molekuláris tényezők határozzák meg a zsírégetést. Ebben a kísérletben a kutatók zsír- és izombiopsziákat vettek a résztvevőktől annak elemzésére, hogy a zsír- és izomszövetben lévő fehérjék közötti különbségek hogyan befolyásolhatják zsírégető képességüket. Megállapították, hogy az izomban lévő fehérjék, amelyek részt vesznek a raktározott zsír kisebb zsírsavakra bontásában, és azok a fehérjék, amelyek részt vesznek ezeknek a zsírsavaknak az izmok mitokondriumába (a sejtek erőműve) történő szállításában, következetesen összefüggenek a zsírégetés nagyobb képességével.