Mindig legyen kéznél egy kis citromfű

Manapság sajnos kevesen használnak különféle gyógy- és fűszernövényeket, annak ellenére, hogy nagyon sok betegségre gyógyírként szolgálnak és ízük is kellemes. A citromfű szedése és szárítása nagyon egyszerű.

[wp_ad_camp_1]

A citromfű egy olyan növény, amely sok mindenhez felhasználható. Használhatjuk fűszerként és gyógynövényként egyaránt. Nagyon kellemes citrom illata van és frissen és szárítva egyformán felhasználható. A növénynek tavasszal nőnek ki a friss hajtásai és nyáron nőnek meg teljesen a levelei. Leszedhetjük mindkét időszakban, de ajánlott tavasszal, hiszen ekkor a legzsengébb. Hogyha nem akarunk sok időt eltölteni a szedéssel, akkor egyszerűen szedjük szárastól és később válasszuk le a leveleket. Ha viszont időnk engedi és türelemmel állunk a feladathoz, akkor szedjük csak a leveleket. Miután leszedtük, tegyük őket egy nagyobb tálcára úgy, hogy ne fedjék egymást és tudjanak szellőzni a levelek. Ha egymásra rakjuk őket akkor lassabban szárad és nem is tud olyan jól kiszáradni, ahogy kell.

Citromfű
Citromfű

Hogyha van otthon szárító készülékünk, akkor a tálcát tegyük a készülékbe és alacsony hőmérsékleten szárítsuk. Hogyha nincs, akkor olyan keressünk egy olyan helyet a lakásban, (esetleg kamrában) ahol nem nedves a levegő és alaposan, lassan ki tud száradni a növény. Miután kiszáradtak, tároljuk száraz üvegbe és zárjuk le megfelelően, vagy fóliázzuk le és rakjuk a mélyhűtőbe. Rakhatjuk például a jégkocka tartóba, ahol kis mennyiség elfér és egyszerre felhasználható (a fólia alatt nem nedvesednek meg a levelek). Abban az esetben ha szárítás előtt nem választottuk le a leveleket a szárról, akkor ezt nyilvánvalóan szárítás után kell megtennünk és közben vigyázzunk arra, hogy a levelek ne törjenek össze. Amint a fentiekből is láthatjuk szinte gyerekjáték leszedni és szárítani a citromfüvet, úgyhogy ha úgy döntünk, hogy szeretnénk tárolni otthon ebből a csodálatos növényből, akkor ne hezitáljunk.