Mindent az egresről

Nagyon sok olyan növény terem hazánkban, melynek gyümölcse kifejezetten finom és sok minden készíthető belőle. Ilyen például az egres is, amely Európában szinte az egész kontinensen megtalálható, sőt átnyúlik Észak-Afrikába és keleten a Kaukázusokon át Észak-Kínáig terjed. Az Alpokban 1800, a Kárpátokban 1400 m magasságig nyomul.

[wp_ad_camp_1]

Az egres vagy más néven brüszke, piszke, pöszméte vagy köszméte, a kőtörfű-virágúak rendjébe és a ribiszkefélék családjába tartozó. Az egres 50-150 centiméter magas, a magasságánál valamennyivel szélesebb, sűrű ágrendszerű, lombhullató cserje. Áprilisban virágzik, és termése 8-15 milliméter hosszú, gömbölyű vagy ovális sárgás vagy zöldes lédús álbogyó. Felülete csupasz vagy szőrös-molyhos is lehet. Az egres bükkösök, gyertyános-tölgyesek, keményfás ártéri erdők, szurdok erdök növénye. Nem kedveli a sűrű aljnövényzetet, emiatt inkább sekélyebb talajokon, erdő széleken található meg. A tápanyagokban gazdag és friss, üde talajt kedveli, a vályogos és humuszos, valamint agyagos talajok kedveznek számára.

Egres
Egres

A egresnek nagyon kevés a kalóriatartalma, és nagyon gazdag vitaminokban: A-, B1- és C-vitaminban, káliumban, kalciumban, foszforban, niacinban. Ezek mellett a szervezet számára fontos elemek is megtalálhatók benne, mint például a citromsav, gyümölcs- és szőlőcukor. Rendszeres fogyasztása kedvező hatással van a szívre, a vesére és a májra is. A természetgyógyászatban rendszeresen alkalmazzák a lázzal és gyulladással együtt járó betegségek ellen is. Az egresből készült tea és szörp nyugtatóan hat a szervezetre. Székrekedéses panaszok ellen is kiváló megoldás, rendszeres fogyasztása pedig megszünteti az emésztési problémákat. Egy jellegzetes ízű gyümölcs, amelyből készíthetünk szörpöt, rakhatjuk gyümölcssalátába vagy akár süteményekbe is.