Minden idők legpusztítóbb vírusai

A 70-es évek elején tervezett Creeper vírus nem volt rosszindulatú, és nem okozott kárt. Csak annyit tett, hogy üzenetet hagyott, amelyen olvasható: „Én vagyok a Creeper fogj meg, ha tudsz!” De a számítógépes vírusok ártatlansága már régen eltűnt.

[wp_ad_camp_1]

Valójában a modern vírusok egy egész országot hagyhatnak internet-hozzáférés nélkül. ILOVEYOU: Ez a vírus e-mailen keresztül fertőzte meg a számítógépeket, és szerelmeslevélnek nézett ki a címzett e-mail fiókján. Miután az emberek rákattintottak a mellékletre, azonnal elküldték ugyanazt a felhasználó e-mail listájának, felülírták a fájlokat, és a fertőzött számítógépet teljesen elindíthatatlanná tették. A számítógépek a felhasználók jelszavait is lemásolták, majd visszaküldték a vírus szerzőinek. Ez potenciálisan katasztrofális volt a nagyvállalatok és a kormányok számára. Csak 10 nap alatt terjedt el körülbelül 50 millió számítógépre, ezért a CIA, a Pentagon és számos nagyvállalat leállította e-mail rendszerét. A Melissa vírust felnőtt webhelyekhez tartozó jelszavak listájaként álcázták, és Microsoft Word dokumentumként terjesztették. Abban az időben erre volt nagy igény, ezért sok ember töltötte le és nyitotta meg. Amikor azonban megtették, csúnya meglepetést kaptak.

A vírus eljuttatta ugyanazt a dokumentumot a felhasználó 50 legfontosabb emberének, amely nagy nyomást gyakorolt az e-mail forgalomra világszerte. A támadásért felelős hacker segített az FBI-nak más víruskészítők elkapásában, és 20 hónap börtönbüntetéssel és 5000 dolláros bírsággal  távozott. A becslések szerint a Melissa vírus 80 millió dolláros kárt okozott. A Code Red kihasználta a Windows NT és 2000 biztonsági rését, puffer túlcsordulást okozva véletlenszerű adatok sorozatának elküldésével. Ez arra kényszerítette a számítógépeket, hogy felülírják a memóriát a vírus új utasításaival. Néhány számítógép összeomlott, mások támadást indítottak a Fehér Ház webhelye ellen.