Minden, amit tudni kell a hematómáról

A hematoma gyakori probléma, amely a test egyik nagyobb véredényének károsodásának következménye. A legtöbb ember hematomát tapasztal az életük egy bizonyos pontján. A hematoma egy zúzódásnak tűnhet, de a zúzódások a kis vérerek károsodása miatt fordulnak elő. Bár sok hematomák viszonylag ártalmatlan, egyesek súlyosabb orvosi problémát jelezhetnek.

[wp_ad_camp_1]

Bárki, aki balesetben sérült, vagy csapást érte a fejét, beszéljen orvosával a belső hematomák jeleiről. A hematoma kifejezés olyan vérterületet ír le, amely a nagyobb véredényeken kívül gyűlik össze. A hematómák gyakran a területen bekövetkezett sérülések vagy trauma miatt következnek be. Hematómák előfordulhatnak bármely véredényben, beleértve az ereket, az artériákat és a kapillárisokat. A hematoma helye megváltoztathatja a természetét. A hematomák leggyakoribb oka sérülések és a trauma. A véredények falainak bármilyen károsodása vérszivárgást okozhat. Ez a vér a véredényből való kilépése után hematómát okoz.

A sérüléseknek nem kell súlyosaknak lenniük a hematomák kialakulásához. Az emberek a vérlemezük alatt hematómát tapasztalhatnak egy egyszerű sérülésből, mint például a lábujjak csípése. Súlyosabb hematomákat is okozhatnak a súlyosabb sérülések, mint az aneurizma. Néhány sebészeti eljárás, beleértve az orvosi, fogászati ​​vagy kozmetikai műveleteket, hematómához vezethet, mivel károsíthatják a közeli szöveteket és véredényeket. Az érintett terület elszíneződése és érzékenysége arra készteti az embereket, hogy a hematomák és a zúzódások azonosak. Egyes esetekben a hematoma nem igényel kezelést. A test rendszerint a vérből reagál a hematomára. A bőr, a köröm vagy más lágy szövetek hematoma kezeléséhez a személynek meg kell nyugtatnia a sérült területet, és egy törülközőbe csomagolt jégcsomagot kell alkalmaznia a fájdalom vagy duzzanat csökkentése érdekében.