Minden a világörökségről

A világon nagyon sok olyan helyszín, épület, szobrászati, festészeti mű van, amelyek olyan műemléknek minősülnek, amelyeket védeni kell és meg kell tartani az utókornak. Ahhoz, hogy ezek az emlékek fennmaradjanak a Világörökség felelős. Folyamatosan kerülnek fel újabb és újabb nevek a listára, azonban mielőtt ez megtörténik, meg kell feleljenek bizonyos kritériumoknak.

[wp_ad_camp_1]

A világörökség, illetve a világörökségi helyszínek olyan kulturális vagy természeti szempontból egyedinek számító értékek, melyet az UNESCO keretén belül működő Világörökségi Bizottság az általa igazgatott Világörökség Programba felterjesztett. A program célja az emberiség kulturális és természeti örökségének védelme, illetve azok nyilvántartásba vétele. Ezt a programot a Világ kulturális és természeti örökségének megóvását célzó egyezmény név alatt 1972. november 16-án alapították. A helyszínek először a javaslati listára kerülnek fel, majd az UNESCO Világörökség Bizottsága évente egyszer arról dönt, hogy ezek közül, melyik az a helyszín, amely felkerül a Világörökség Listára. Ezt a nemzetközi szerződést összesen 193 ország képviselői írták alá.

Amikor egy ország aláírja az Egyezményt, fellelőséget vállal arról, hogy a saját területén fekvő világörökségi helyszíneket óvja és megőrzi a későbbi generációk számára, valamint, hogy lehetősége szerint hozzájárul a Világörökségi Listán szereplő helyszínek védelméhez. Ahhoz, hogy egy helyszín felkerüljön a listára, meg kell felelnie a kiválasztási feltételeknek. Összesen hat, a kulturális helyszínekre vonatkozó kritérium, valamint négy, a természeti értékekre vonatkozó kritérium létezik. Hazánkban több helyszín is része a Világörökségnek, mint például a Hortobágyi Nemzeti Park – a Puszta, Pécs ókeresztény temetője.