Milyen veszélyekkel jár az ingyen wi-fi?

Amikor utazunk, talán semminek sem örülünk annyira, mint amikor ingyen wi-fit találunk, viszont hiába lehet elsőre örömteli ez az esemény, az ingyenes wi-finek igenis megvannak a maga hátrányai. Minden, amit publikus wi-fi hálózaton keresztül nézett bárki számára elérhető, méghozzá titkosítatlanul, mindegy hogy küldött valamit, vagy éppen kapott valamit, a wi-fi hatósugarában elérhető marad.

[wp_ad_camp_1]

Manapság rengeteg olyan applikáció és böngészős plug-in létezik, amivel teljesen ingyenesen be lehet jelentkezni mások YouTube, FaceBook, Instagram stb. fiókjaiba ha ugyanazt a nyilvános wi-fi hálózatot használják. Nagyon fontos, hogy odafigyeljen arra, hogy milyen adatokat oszt meg az interneten, tehát nyilvános wi-fi használatkor semmiképp se használja bankkártyáját, vagy ne jelentkezzen be e-mail fiókjába, mert akkor minden e-mailje hirtelen nyilvános lesz. Napjainkban szinte minden nap kifejlesztenek egy új technológiát, ezért nekünk is napirenden kell lennünk ezekkel a dolgokkal, hiszen ebben a században már kiemelten fontos a személyes adatok védelme és a biztonság, jobban mint valaha bármikor.

A megoldás erre tehát az, hogy meg kell ismernünk a veszélyeket ahhoz, hogy biztonságban tudjunk maradni. Bátran lehet nyilvános wi-fit használni, viszont csak arra, hogy megkeressen egy kávézót vagy éttermet, viszont semmiképp se rendeljen semmit az interneten bankkártyával és a VPN használata is elengedhetetlen, hiszen ezen keresztül titkosítva van minden adat, tehát láthatatlanok mindenki más számára. Ha használja a VPN-, akkor akár szabadon bankolhat és utalhat is, nem kerülnek majd nyilvánosságra bankszámla számai. Végül pedig, ha nem szeretne VPN-t használni, akkor legalább a hálózati megosztást kapcsolja ki, hogy adatai védve legyenek.