Milyen tünetekkel jár, ha jön baba foga?

A fogzás egy igen hosszadalmas folyamat, amely akár 3 hónapos kortól, akár 3 éves korig is elhúzódhat. Egyes babák könnyebben, még vannak akik sokkal nehezebben vészelik át ezt az időszakot.

[wp_ad_camp_1]

A csecsemők egyetlen kommunikációs eszközük a sírás, így egy anyuka számára, igen kétségbe ejtő lehet, hogyha a gyermeke állandóan sír és nem tudja megnyugtatni. A fogzás időszaka is egy ilyen állapot. Ám honnan tudjuk, hogy a gyermek valóban fogzik és azért sír. Igen gyakori, hogy mikor a pici nyűgös, akkor ráfogjuk arra, hogy vagy a front, vagy a foga jön. Ám lehet csak éppen rossz napja van, hiszen mindenkinél előfordul, vagy akár az is lehet, hogy fáradtabb de még hosszasan sorolhatnánk. Az első tünetek akár már 2-3 hónapos korában is megjelenhetnek, ám jellemzően 4-5 hónaposan jelentkeznek az eső tünetek. Az egyik ilyen jel, amely igencsak jellemző, hogy erősen nyálzik a baba. Ilyenkor ajánlott előkét hordani, ugyanis a ruhácskáját könnyedén átáztathatja. A következő igen csak árulkodó jel, hogy mindent rág és a szájába vesz.

Baba fog
Baba fog

Legjellemzőbb, hogy az öklét tömi a szájába, hiszen az mindig kéznél van. Igen gyakori ebben az időszakban, hogy napközben is nyűgösek a babák, és nagyon nehéz őket jó kedvre deríteni. Szintén jellemző még az étvágytalanság. Amennyiben eddig is keveset evett a baba, akkor előfordulhat, hogy az a mennyiség még megfeleződik. Továbbá egyes babáknál megfigyelhető még hőemelkedés is. Ám, ha a hőemelkedés értéke 38 C fok felé emelkedik, akkor az már inkább más betegség jele. Nagyon árulkodó jel lehet még, hogy sokkal hígabb és gyakoribb a széklete, akár napi 5-6 alkalomra is megnövekedhet. Ám ami biztos, hogy a fogacskák érkezését jelzi, hogy duzzadt és pirosabb a fogínye. Illetve, ha ráharap valamire, akkor rögtön felsír.