Milyen szempontok alapján válasszunk napernyőt?

A tikkasztó nyári hőség ellen ma már javarészt csak légkondicionáló berendezéssel lehet hathatós védekezni, ám amikor kültéren tartózkodunk, akkor valami más megoldást kell találnunk, hogy elviselhetővé váljon a nagy meleg. A legnagyobb problémát rendszerint a közvetlen napsugárzás okozza, ezért az árnyékolásra feltétlenül kiemelt hangsúlyt kell fektetnünk.

Erkélyek, vagy kisebb teraszok esetében ez aránylag könnyen megoldható, hiszen a kitekerhető – illetve az automata – napernyők pontosan azt a területet fedik, ahol arra szükség van. Ám egészen más a helyzet egy nagyobb udvar kapcsán, lévén gyakorlatilag lehetetlen minden egyes ponton megoldani a napvédelmet. Annak érdekében, hogy a lehető legkényelmesebben és a legkevesebb bosszúsággal használhassuk napernyőnket, még a vásárlást megelőzően nagyon alaposan át kell gondolnunk, milyen konstrukció is lenne számunkra a legideálisabb. Ennek során ne csak a méreteket vegyük figyelembe, hanem azt is, mennyire kell majd gyakran mozgatni a napernyőt.

Amennyiben egy bizonyos pontját szeretnénk napfénytől védetté tenni az udvarnak, akkor aránylag egyszerű dolgunk lesz. A legszerencsésebb, ha a fixen rögzíthető napernyők valamelyikét választjuk, ezek ugyanis némiképp stabilabbak és robosztus kialakítással rendelkeznek. A rögzítésnél figyeljünk arra, hogy minden az előírások szerint történjen, tudniillik csak így lehetünk majd biztosak abban, hogy egy nagyobb széllökés nem tesz kárt az árnyékolóban. Ha rendszeresen mozgatnánk a napernyőt, akkor más megoldást kell keresnünk. Szerencsére a gyártók erre az igényre is gondoltak, így ma már könnyedén beszerezhető olyan napernyő talp, amin kerekek is vannak. Ennek köszönhetően az árnyékolót mindössze pár mozdulattal bármikor áttelepíthetjük. A megfelelő modell kiválasztásánál inkább a masszív felépítést részesítsük előnyben, a méret, illetve az ár itt másodlagos tényező.