Milyen hibái lehetnek a fűmaggal vetett füvesítésnek?

A fűmaggal készített füvesítés eredménye nem bonyolult feladat, az ilyen füvesítés sikere elsősorban a kitartáson fog múlni, bár a gyepszőnyeggel készült füvesítéssel szemben jóval magasabb kockázatot rejt az időjárás. Legelőször is a legfontosabb, hogy a füvesítéshez felhasznált alapanyagok minősége kiváló legyen, és megfeleljen az Ön elvárásainak, valamint a kert adottságainak!

[wp_ad_camp_1]

Lássuk, hogy milyen hibákat ne kövessünk el, amikor magvetéssel készítjük a füvesítést.

–          Ne kövesse el azt a hibát, hogy nem gyomirtózzuk le alaposan a területet, ahol füvesíteni szeretnénk!

Gyomirtózzunk alaposan a füvesítés előtt! Ha nem ezt tesszük, akkor könnyen lehet, hogy az eredményeképpen több gyom lesz a füvesítésünkben, mint fűszál. Ez természetesen elhagyható, ha többször is bevált, fertőtlenített kertépítési talajjal megfelelő magasságú töltésével dolgozunk. De még ebben az estben sem hatékony akkor, ha erőszakos gyomok vannak a kertünkben, mint a tarack. Ebben az esetben mindenképpen kezeljük a gyomot, mielőtt a rátöltés után elvégeznénk a füvesítést.

–          Ne kövesse el azt a hibát, hogy nem alkalmazunk megfelelő vastagságú termőtalajt a füvesítés munkáihoz!

Alkalmazzunk a füvesítéskor megfelelő vastag termőréteget! Ha nem ezt tesszük, akkor a termőréteg hamar kiszáradhat, és kimerülhet. Ahhoz, hogy sokáig szép, és egészséges maradjon a füvesítés szükséges, hogy legalább 10, de inkább 15 cm vastag legyen a termőréteg, ami a füvesítés alá került. Ha alkalmatlan talajon csak vékonyan borítottuk a termőtalajt, akkor könnyen kiszáradhat, és ezzel tönkre is téve a füvesítés eredményét. Ezen kívül a vékony termőréteg folyamatos tápanyag kimerüléshez is vezethet, amely szintén a füvesítés kárát eredményezi.

–          Ne kövesse el azt a hibát, hogy nem egyenletes, és keményre hengerelt talajjal dolgozunk!

Hengereljük keményre a talajt a füvesítés előtt! Ha nem ezt tesszük, akkor az eredmény egy hepehupás felső réteg lesz, ahol nem lehet egyenletesen lenyírni a gyepet. A talaj felső részei tömörödni fognak, és kiszáradnak. Foltokban kiszáradt és egyenetlen füvesítést fogunk kapni.

–          Csak akkor hagyja ki a vakondháló használatát, ha soha még a környéken sem látott vakondot!

Bár még így is megvan a veszélye, hogy a termőtalajban lévő rengeteg táplálékállata odavonz egyet. Csúfos dolgokat tud tenni ez a jószág a füvesítés sikerével, és mivel hazánkban védett, semmilyen törvényes lehetőségünk sem marad, mint a megelőzés! Használjon vakondhálót, ha füvesíteni akar.

–          Ne kövesse el azt a hibát, hogy a füvesítéskor nem egyenletesen szórja ki a fűmagot!

Nagyon ügyeljen az egyenletes vetésre! Ha nem ezt teszi, akkor helyenként csomók, helyenként pedig üres foltok rondítják majd a füvesítést. Fontos, hogy kellő mennyiségű fűmag legyen egyenletesen elszórva, mivel a kis mennyiség és a nagy mennyiség is egyformán a füvesítés pusztulásához vezethet. Ha túl keveset szórunk, akkor nem tud besűrűsödni a füvesítés, ha pedig túl sokat, akkor nem kap a füvesítés gyökérzete levegőt.

–          Ne kövesse el azt a hibát, hogy a füvesítés alatt túl mélyen, vagy túl sekélyen dolgozza be a fűmagot!

Törekedjen az egyenletes bedolgozásra! Ha nem ezt teszi, akkor a füvesítés foltokban fog kicsírázni, és a túl mély rétegekben lévő magok egy része elpusztul, míg a földfelszínhez közeleső magot a kiszáradás fenyegeti. A helyes mélység az 1 – 0,5 cm közötti mélység.

–          Ne kövesse el azt a hibát, hogy a fűmagvetés után nem hengereli le a friss füvesítést!

Mindenképp hengerelje le közvetlen a maggal füvesítést! Ha nem ezt teszi, akkor hiányosan kelő, foltos fűfelületet kap. A füvesítés utáni hengerelés szerepe az, hogy a magot teljesen átöleljék a talaj szemcséi, ezáltal a segítve elő a jó csírázás feltételeit.

–          Ne kövesse el azt a hibát, hogy a friss füvesítéskor elhagyja a gyökeresedés indító gyeptrágya használatát!

Használjon mindig gyökeresedés indító gyeptrágyát! Ha nem ezt teszi, akkor a lassan fog fejlődni a fű ezért a besűrűsödésre, növekedésre hosszú ideig kell várnia. A magas nitrogén és foszfortartalmú indító gyeptrágyára szüksége van a friss füvesítésnek, hogy gyorsan egyöntetű és szép gyeppé fejlődjön.

–          Ne kövesse el azt a hibát, hogy nem öntözi megfelelően a friss füvesítést!

A friss füvesítésnek állandó és egyenletes öntözővíz mennyiségre van szüksége. Ha ezt nem kapja meg, akkor akár egy nap is elegendő, hogy kiszáradjon, és elpusztuljon. A füvesítés sikere ekkor már csak azon múlik, hogy állandóan nedvesen tudjuk-e tartani a felső 2-3 cm-es talajréteget. Ha igen, akkor nyert ügyünk van! Öntözzön, akár napi négyszer is.

Amikor a fű kihajtott, és elérte a vágható magasságot, akkor a füvesítés sikerét továbbá nem az előkészületei, hanem a karbantartásai határozzák meg. Weboldalunkon számos információt találhat a fiatal füvesítés karbantartásáról.