Milyen gyümölcslevet igyunk?

Nem csak a józanész diktálja, hogy a száz százalékos gyümölcslevek fogyasztása egészséges, de erre még rátesznek egy lapáttal a különböző filmek és sorozatok, amelyekben legtöbbször a teljes értékű reggeli része egy nagy pohár friss narancslé is.

Mi pedig – teljes joggal – úgy gondoljuk, hogy ezeknek az italoknak a fogyasztása teljes mértékben az egészségünket szolgálják, hisz tele vannak a friss gyümölcs legjavával és emellett persze ásványi anyagokkal és vitaminokkal. Az igazság az – és ezt különösképpen a gyártók sem tagadják, hisz nem is lenne értelme – hogy ezek a levek legtöbbször nem a legjobb minőségű gyümölcsből készülnek. Ez persze egyrészt érthető – hisz azokat ehető formában értékesítik -, másrészt pedig nem is túl nagy probléma, hisz ízre és tápanyag tartalomra ettől függetlenül még rendben vannak. Azonban mielőtt gondolkodás nélkül leemelünk a polcról egy száz százalékos gyümölcslevet, érdemes alaposan elolvasni, hogy mi van a dobozára, vagy az üvegére írva.

Ugyanis alapvetően két típusa létezik ezeknek a leveknek. Az egyik a frissen facsart – ezek a legtöbb esetben jóval drágábbak -, melyet közvetlenül a gyümölcsből préselnek ki. Ebben az eljárásban az a jó, hogy minden nyomelem és vitamin változatlan formában megmarad az italban, hátránya, hogy az előállítása magas költségekkel jár. A pénztárcabarát megoldás a koncentrátumból előállított gyümölcslé. Ilyenkor különböző eljárásokkal kivonják a vizet a préselt léből és az így keletkezett koncentrátumot – mely az UHT eljárásnak köszönhetően sokkal kevésbé romlandó – kell csak szállítani, ami jóval olcsóbban kivitelezhető. Hátránya, hogy az eljárás során jócskán veszít a tápanyag tartalmából a sűrítmény, melyet aztán utólag aromák és vitaminok formájában mesterségesen visszapótolnak. Nem ritkán plusz cukor is kerül a végtermékbe, ezért legyünk nagyon körültekintőek, hisz a megesik, hogy így már nem is annyira ideális szervezetünk számára ez az innivaló. Inkább igyunk ritkábban gyümölcslevet, de olyankor válasszunk frissen facsart, adalékmentes verziót. Ez ízben és minőségben is sokkal nívósabb olcsó társainál.