Milyen a jól kiépített kerti öntözőrendszer?

A kerti öntözőrendszer kiépítésekor nagyon oda kell figyelnünk arra, hogy milyen szivattyút választunk. Egy öntözőrendszer kiépítése nagyon sok előzetes tervezési feladatot igényel, ha nem akarunk akár több százezer forinttól is feleslegesen megszabadulni.

[wp_ad_camp_1]

Legelső lépésként meg kell győződnünk arról, hogy a kút ahonnan majd a vízellátás érkezik képes-e majd a feladat megoldására. Ennek eldöntéséhez ki kell találnunk, hogy a kert, különböző részein milyen szórófejeket szeretnénk alkalmazni. Minden szórófejnek más és más a vízigénye ezért érdemes ezt igen alaposan átgondolni. A későbbiekben az öntözőfejek segítségével összeállított körök fogják meghatározni azt, hogy mekkora az öntözőrendszer vízigénye. Az öntözőfejek különböző vízfelvételi igénye attól függ, hogy milyen szögben van beállítva az a szórófej. A legmagasabb vízigényű természetesen a 180 fokos szögben beállított fej. Amikor a tervezés időszakában állunk akkor érdemes több helyről is ajánlatot kérnünk, hiszen a gyártók minden esetben közlik a szórófejek vízfelvételi igényét.

Kerti öntözőrendszer
Kerti öntözőrendszer

A körök tervezését érdemes úgy kivitelezni, hogy azok egyenletes vízfelvételűek legyenek, így a kút sem lesz megterhelve és a víz kivétele is egyenletes lesz. A rendszer vízigényén kívül fontos még meghatároznunk a kerti öntözőrendszer tervezésekor, hogy mekkora lesz a betáplálási nyomás értéke és a csővezeték vesztesége. Ha nem vagyunk teljesen tisztába ezekkel a fogalmakkal, vagy úgy érezzük, hogy nem lenne pontos a számításunk akkor érdemes az öntözőrendszer megtervezését szakemberre bízni!