Milyen a helyes szájhigiénia?

A helyes szájápolás tanulható és érdemes már gyermekkorban elsajátítani, felnőttkorban már nehezebb a rossz szokások megváltoztatása, a szájhigiénia javítása. A szájhigiénia többet jelent a csillogó mosolynál, fontos szerepe van a fogszuvasodás megelőzésében, ami a föld lakosságának 95 %-át érinti valamilyen formában.

[wp_ad_camp_1]

Naponta legalább kétszer mossunk fogat, lehetőleg elektromos fogkefével és emellett legalább egyszer fogselymet is használjunk, eltávolítva a lepedéket és a baktériumok okozta biofilmet. A lepedékben található baktériumokaz élelmiszerekben található cukrokat savakká alakítják, amik károsítják a fogzománcot és fogszuvasodást idéznek elő. Bizonyos baktériumok fogínysorvadást, fogínybetegséget okoznak. Fogmosáshoz használjunk fluoridos fogkrémet. A fluorid erősíti a fogzománcot, megakadályozza a baktériumok bejutását és a fogszuvasodást. Kerüljük a főétkezések közti nassolást. A folyamatos rágcsálással fenntartjuk a száj savas állapotát. étkezések után a nyál segíti a szájüreg természetes megtisztulását és visszaállítja a szájüreg megfelelő pH értékét. Ha nem hagyunk erre lehetőséget, akkor a fogak folyamatosan savas közegben lesznek, a baktériumok elszaporodnak és fogszuvasodáshoz vezetnek.

Az étkezések között legalább két órát várjunk és ha van rá lehetőségünk, étkezés után fél órával mossunk fogat. Fogmosáshoz válasszunk apróbb fejű, tömött és nagyon puha fogkefét. Hatékony eszköz lehet étkezések között a rágógumi használata, ami fokozza a nyáltermelést, ezáltal javítva a szájüreg pH értékét, emellett a rágógumi tisztítja a fogakat is. Szintén elengedhetetlen a helyes szájhigiénia fenntartása és a fogak, fogíny épségének megőrzése érdekében legalább fél évente ellátogatni a fogorvosi rendelőbe, ahol felismerik és kezelik a szájhigiéniával kapcsolatos problémákat, valamint hasznos tanácsokat kaphatunk a további károsodások megelőzése érdekében.