Milyen a fagyasztva szárított gyümölcs?

A fagyasztva szárított gyümölcs eltartható, és olyan folyamaton ment keresztül, amely szinte az összes nedvességtartalmát eltávolítja, miközben megtartja az ízét és a tápanyagokat. Nagyon könnyű, száraz, ropogós állaggal és intenzív, koncentrált gyümölcsízzel rendelkezik.

A fagyasztva szárítás során a bogyót vagy a gyümölcsdarabokat pontosan úgy konzerválják, ahogy vannak, leszámítva a folyadékokat. Az FDA szerint a fagyasztva szárítás, amelyet technikailag liofilizálásnak neveznek, „olyan folyamat, amelynek során a termékből a fagyasztás után eltávolítják a vizet, és vákuum alá helyezik, lehetővé téve a jég szilárd halmazállapotából közvetlenül gőzzé alakulást anélkül, hogy folyadékon haladna át.” Ez az eljárás a friss változat ropogós héját hagyja meg a gyümölcsnek. A bontatlan, fagyasztva szárított gyümölcs, így 25-30 évig is eltarthat (egyes gyártók szerint), csak ideális körülmények között tárolva. Eközben megtartja a legtöbb cukrot, így a gyümölcs olyan ízű, mint a fagyasztás előtt. A fagyasztva szárított gyümölcs sokféleképpen felhasználható, mint a napon szárított gyümölcsök. Például beleteheti pékárukba, cukorkákba és trail mixbe. A gyümölcs fagyasztva szárítása egy olyan eljárás, amelyet a friss termékek tartósítására használnak, így azok eltarthatók és tartósítószerek nélkül is tovább lesznek használhatók. A folyamat célja a gyümölcs táplálkozási profiljának megőrzése.

A gyümölcs fagyasztva szárításának folyamata a kereskedelemben abból áll, hogy a bogyókat vagy gyümölcsdarabokat fagypont alatti hőmérsékletű vákuumkamrába helyezik. A gyümölcsben lévő szilárd vízmolekulák gázzá alakulnak, elhagyják a táplálékot és eloszlanak. A folyamat során a gyümölcsök és a bogyók érintetlenek maradnak, és a friss gyümölcsben található tápanyagok nagy része is megmarad. Feldolgozás után a fagyasztva szárított gyümölcsöt légmentesen záródó, nedvességálló csomagolásba kell csomagolni a frissesség megőrzése érdekében.