Mikor érdemes magánklinikán szülni?

A várandósság időszaka izgalmakkal és bizony néha feszültségekkel teli. A leendő szülők ilyenkor szeretnék a legjobbat adni a születendő gyermekük számára és sokszor felmerül a magánorvosi ellátás kérdése is. A terhesség ideje alatt a különböző vizsgálatok sokszor nem az állami egészségügy keretein belül történik.

Modernebb felszereltséggel és ami talán még ennél is fontosabb, sokkal nyugodtabb légkörrel rendelkeznek a magánkézben lévő intézmények, arról nem is beszélve, hogy az idegtépő és sokszor órák hosszán át tartó várakozási időkkel sem kell számolni, ha úgy döntünk, hogy itt végeztetjük ezeket a vizsgálatokat. Ez persze plusz kiadást jelent, ám ezek összege még bőven azon a határon belül mozog, amire a legtöbben azt mondják, hogy bőven megéri. Mindamellett persze mindnyájan azt szeretnénk, ha például egy sorsdöntő genetikai ultrahang során minden kérdésünkre részletes és kielégítő választ kapnánk, ahelyett, hogy az idő szűkösségével kelljen dacolnunk.

Ám egész más a helyzet a szülés kapcsán. Ugyanis egyáltalán nem magától értetődően következik abból, hogy a különböző időpontokra egy magánintézménybe jártunk egy adott orvoshoz az, hogy ott is fogjuk világra hozni a gyermekünket. Ráadásul egyáltalán nem is feltétlen ez a legjobb döntés. Jellemzően ugyanis ez a szolgáltatás meglehetősen drága, ma már egyáltalán nem ritka, hogy hétszámjegyű összegbe kerül. Ám nem is ez az, amit alapos megfontolás tárgyává kell tenni, sokkal inkább az adott intézmény felszereltségét érdemes górcső alá venni. Azoknál a klinikáknál, amelyek teljes orvosi stábbal rendelkeznek és fel vannak készülve minden helyzetre, ott jó eséllyel bőven megérheti a plusz kiadást, ám sok esetben az a szabályzat, hogy ha valamilyen komplikáció lép fel, akkor a kismamát azonnal átszállítják a legközelebbi – állami – szülészeti klinikára. Azaz ilyenkor tényleg csak azért fizetünk, hogy esetlegesen kulturáltabb körülmények között töltsük azt a pár napot, ám akkor úgysem azzal leszünk elfoglalva, hogy a szoba berendezését kritizáljuk. Természetesen ezt mindenkinek magának kell eldöntenie, azonban mindenképpen érdemes alapos megfontolás tárgyává tenni a dolgot.