Mik lehetnek a tünetek sztrók, illetve agyvérzés esetén?

Napjainkban igen sokat hallhatunk ezekről a betegségekről, ugyanis egyre több embert érintenek. Mi most annak jártunk utána, hogy mik lehetnek azok az árulkodó jelek, melyeket magunkon vagy a családtagjainkon észlelhetünk.

[wp_ad_camp_1]

Fontos tudnivaló, hogy stroke és a magas vérnyomás között nagyon szoros összefüggés van. Azoknál a betegeknél melyeknél stroke jelentkezik igen gyakori a magas vérnyomás, amely 57%-ban volt kimutatva. Továbbá érintettek még a cukorbetegek és a szívbetegek is. A stroke, vagyis az agyi infarktust agyi elzáródás és agyi erek megrepedéséből származó vérzések típusába sorolják. Annak következtében állhat be, hogy a vérerek rendellenességét nem veszik időben észre és így nagyon váratlanul és hirtelen következhet be. Ilyenkor féloldali zsibbadás, fejfájás, hányinger, szédülés, arc bénulással járó tünetek jelentkezhetnek. Az agyi infarktus az agyi vérerek elmeszesedése okán jelentkezhet.

Agyvérzés
Agyvérzés

Vagyis az agyi artériák beszűkülnek, elzáródnak és ezzel korlátozzák az agyi funkciókat. Annak függvényében, hogy milyen súlyos és milyen okok állnak fenn a tünetek számos formában jelentkezhetnek. Ezen felül a valódi októl függően beszélhetünk agyi trombózisról vagy agyi embóliáról. Legtöbbször pihenés alatt jön ki. A legrosszabb, hogy fokozatosan alakul ki és észrevétlen fizikai tünetek nélkül. Az agyi embólia oka a szív tájékról leszakadó vérrög, amely az agyi erek hirtelen elzáródását okozhatja. A tünetek hirtelen féloldali zsibbadás, beszédzavart és akár eszméletvesztést is okozhatnak. Sajnos, de el kell mondani, hogy ez a betegség mindig hirtelen súlyt le, ám egyes esetekben előre jelzi érkezését. Ilyen esetekben a múló tünetekkel mindig forduljunk orvoshoz.