Miért tűnnek félelmetesnek a bohócok?

A gyerekek a legtöbb esetben imádják őket, még a legtöbb felnőtt óckodik tőlük. Ezek pedig nem mások, mint a bohócok. Vajon miért tűnnek a felnőttek számára, olyan rémisztőnek?

[wp_ad_camp_1]

Igazán érdekes tény lehet, hogy a bohócoktól való felelem egy valós jelenség, melyet már nagyon rég diagnosztizáltak. Sokak számára nem érthető, viszont a bohóc karakter nagyon ellentmondásos az emberek körében. Amely abból következhet, hogy szórakoztatásra született, viszont nagyon sokan mégis megrémülnek, ha találkoznak vele. Persze ezt a félelmet a popkultúra kellően meg is lovagolta, így nem egy ikonikus bohóc szereplő született meg ennek következtében. A bohócoktól való félelmet szaknyelven kuloulrofóbiának nevezik. Érdekes lehet, hogy a gyerekek sokkal kevésbe félnek a bohócoktól, mint a felnőttek. A bohócoktól való félelmet talán azzal magyarázhatjuk, hogy gyermekként családtagjaink jelenítik meg a biztonságot. Ezt a kellemes érzetet pedig idővel az arcvonásaikhoz is társítjuk. A bohóc arckifejezése pedig ezzel szemben természetellenesnek tűnhet. Amely az eltúlzott mimikának, gesztusoknak és sminknek köszönhető.

Bohóc
Bohóc

Ezek összessége pedig teljesen elferdíti a valós ábrázatukat. Ez a kép pedig teljesen eltér a megszokott, azoktól az arcoktól melyeket már megszokhattunk, így az agyunk ezeket az ábrákat fenyegetésként éli meg. Nem feltétlen azonnal, de idővel akár szorongást is kiválthat belőlünk. A bohócok jellemén csak rontottak azok a filmek, melyek bohócos támadásokat mutattak be. Ugyanis a filmipar nagyon meglovagolta ezt a témát, melyet sokak nem is vesznek komolyan. Viszont akik nem küzdenek vele azoknak az is érthetetlen, hogy valaki hogy félhet a magasban, vagy hogy irtózhat a tolltól. A bohócok már régóta köztünk vannak, csak középkorban udvari bolondnak nevezték őket.