Miért szükséges a nyújtás?

A nyújtás fontossága szinte megkérdőjelezhetetlen. Hiszen, ha nem végezzük el a nyújtást, akkor az izmaink megrövidülnek és rugalmatlanná válnak. Melynek következménye lehet, hogy nagyobb eséllyel sérülhetünk meg edzés közben.

[wp_ad_camp_1]

A nyújtás hiánya, vagy annak nem megfelelően való elvégzése súlyos izomlázhoz is vezethet. Fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy a nyújtás alapfeltétele egy tökéletes edzésnek. És nem csak akkor, ha balerinának készülünk. Amennyiben céljaink között szerepel a megfelelő izomfejlődés, akkor nagyon fontos, hogy az erőkifejtéssel járó terhelés hatására összehúzódó izomzatot rendszeresen és alaposan lenyújtsuk. Sajnos elég sokan, főként azok, akik súlyzós edzéseket végeznek elég gyakran elhanyagolják ezt a folyamatot. Ennek pedig a legfőbb oka, hogy nem tudatosítják azt, hogy azzal amennyit időt spórolnak a következő edzésen azt segíteni elé, hogy a lehető legnagyobb mozgástartományban tudják az edzést elvégezni. Melynek köszönhetően mégtöbb izomtónust tudnának megformálni.

Nyújtás
Nyújtás

Tehát, ahhoz, hogy a testünk kiegyensúlyozott legyen rugalmasságra van szüksége. Melyet megfelelő bemelegítéssel és nyújtással érhetünk el. Egy edzés előtt sosem nyújtunk le, ugyanis hideg izmokat nem nyújtunk. Mindig bemelegítéssel kell kezdenünk. Nagyon oda kell figyelni, hogy minden rövidülésre hajlamos izmot megnyújtsunk. Amely minimum 30 másodpercet kell, hogy igénybe vegyen. A nyújtás alatt is különböző fázisokat különböztethetünk meg, mint pl. az első a statikus erőfeszítés, ezt követi a lazítás, elengedés, majd végül tényleges a nyújtás szakaszával zárul. A nyújtás sokkal összetettebb folyamat, mint azt legtöbben gondolnák. Alatt pedig célszerű nagyon oda figyelni a légzés technikájára, ugyanis csak úgy lehet komplex a folyamat.