Miért szedjünk D-vitamint?

Bizonyára Ön is találkozott már olyan hírekkel, hogy a D-vitamin pótlása nagyon fontos a szervezet számára. Ám sajnos azt kell mondanunk, hogy a D-vitamin hiánya egy akut probléma a magyar lakosság körében.

[wp_ad_camp_1]

Ahhoz, hogy a szervezetünk egészségesen tudjon működni elengedhetetlenek a szükséges vitaminok, illetve a különféle nyomelemek. Az elmúlt években egyre nagyobb szerepet kapott a D-vitamin és annak szükségessége. Ugyanis egyre többen ismerik fel, hogy milyen fontos szerepet tölt be, és a hatása nem korlátozódik a csontanyagcserére. A legfrissebb kutatások szerint arra a következtetésre jutottak, hogy a D-vitamin szerepet játszik a szervezet immunfolyamataiban. Egyre több vita zajlik arról, hogy mennyi a szükséges napi bevitel. Melyek hazánkban és Amerikában cseppet sem megegyezőek. Amerikában már ott tart a kutatás, hogy a napi szükséges mennyiségű D-vitamin 10000 egység, még itthon ez az érték a 4000-et éri el. Ám még sok helyen ezt a mennyiséget is túlzásnak tartják.

D vitamin
D vitamin

Ám fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy a D-vitamin szükséges mennyisége elengedhetetlen, ahhoz, hogy a veleszületett és szerzett immunitásban a sejtek funkcióját aktiválja. Melynek következményeként jelentkezhet a gyulladáscsökkentés, illetve az oxidatív stressz, attól függően, hogy milyen életkorban jár a páciens. A D-vitaminról fontos tudni, hogy egy zsírban oldódó vitaminról van szó, amely a szervezetben elraktározódik. A D-vitamin gyűjtőnév alatt megtalálhatóak a D1, D2 és D3-vitaminok. Mindezek közül a szervezet számára a D-3 vitamin a legjobban felhasználható forma. Tudni kell még, hogy nem a napfény az egyetlen formája annak, hogy pótoljuk a szükséges D-vitamin mennyiséget a szervezetünk számára. Ugyanis tápanyagok formájában is bejuttathatjuk a szervezetünkbe, még pedig tejtermékek, tojás, tőkehal, stb. által.