Miért olyan furcsa érzés külföldről hazatérni?

Aki gyakran jár külföldre nyaralni, annak nagyon is ismerős az a furcsa érzés, ami akkor keríti hatalmába az embert, amikor visszatér a szülőhelyére. Egy-két hetes nyaralások után is sokszor megesik ez, ám főképp akkor jellemző, amikor valamiért hosszabb időt töltünk az anyaföldtől távolabb.

Gondolunk itt például azokra, akik elmentek szerencsét próbálni pár évre, vagy azokra, akik a tanulmányaikat folytatták több ezer kilométerrel odébb. Bármi is az ok, amikor valamiért egy idő után úgy döntünk, hogy elég volt, és inkább hazaköltözünk, akkor a kezdeti lelkesedést sok esetben egy egész más érzés  követ. Valami sokkal kényelmetlenebb és kellemetlenebb érzés. Nem is könnyű pontosan leírni, hogy milyen ez, de talán úgy lehetne a legjobban megfogalmazni, hogy sokkal kevésbé érezzük jól magunkat a saját bőrünkben, mint ahogy azt előzetesen gondoltuk volna. Ráadásul hiába keressük az okait, nem nagyon találjuk, hisz a messzi távolban sikeresek voltunk és úgy gondoltuk, hogy folyamatosan fejlődtünk, akkor hát most miért nem megy semmi olajozottan?

Nos, a válasz sokkal egyszerűbb, mint gondolnánk. A jelenség legfőbb oka ugyanis az, hogy mi magunk is megváltoztunk – illetve emellett az is nagy szerepet játszik, hogy a nosztalgia bizony erősen megszépíti az itthoni emlékeinket -. Ez a változás pedig számunkra ugyan szinte észrevétlen, ám az itthoniak számára korántsem. Ugyan az emlékei már megkoptak, de anno a kimenetelünk sem volt zökkenőmentes, hisz egy teljesen új környezetbe kellett beilleszkednünk. Ezt az akadályt pedig kitartó munkával sikeresen abszolváltuk, ám ehhez szinte egy új emberré váltunk. Olyan tulajdonságaink lettek, amelyek egy, a miénktől teljesen eltérő kultúrában mindennaposak és elfogadottak – ilyen például a túlzott magabiztosság, vagy az állandó vidámság -, ám itthon furán néznek miatta. Így hát el kell fogadnunk, hogy a visszailleszkedés legalább olyan kemény feladat lesz, mint amikor elköltöztünk és jó, ha erre már időben felkészülünk. Ezzel együtt azonban ne engedjük el teljesen az új énünket, hisz mi már nem vagyunk az az ember, aki évekkel ezelőtt elhagyta az országot. Helyette inkább tartsunk meg az új dolgok közül mindent, aminek hasznát vesszük, és egy kicsit próbáljunk meg kulturálisan visszailleszkedni, még ha elsőre ez nem is egy egyszerű feladat.