Miért jók az online kártyajátékok?

Mióta világ a világ – na jó, azóta talán nem, de elég régóta – az emberek szeretnek kártyázni. Ki a játék izgalmáért, ki azért, mert számára a győzelem a legfontosabb, de mindenki megtalálja ezekben azt, ami igazán beszippantja.

Az előző generációk számára a kártyázás egészen mást jelentett, mint a mostani fiataloknak. Évtizedekkel ezelőtt ez egy személyesen megtapasztalt, társas esemény volt. Hétvégenként összeültek a barátok, és egy jó ital, no meg némi finom étel társaságában zsugáztak, nem ritkán reggelig. Nem csak a játék öröme hajtotta ezeket az összejöveteleket, hanem az egymás társasága iránti vágy is. Ilyenkor születtek új barátságok, és mélyültek el igazán a régiek. Ám ezek a baráti összejövetelek egyre ritkulnak és az előző generációkkal valahogy el is tűnnek szép lassan. Érdekes kérdés, hogy mi lehet ennek az oka, vajon az egyre kevesebb szabadidő? Vagy esetleg az, hogy a hagyományos kártyajátékokat is felváltották az online variánsok?

Nos azt hiszem mindkét okban van bőven igazság, sőt, alapvetően ide lehetne venni azt is, hogy az emberek változnak. Ami régen megszokott program volt, az mára már lehet, hogy nem sokakat mozgat. Az viszont biztos, hogy az interneten játszható, gyűjtögetős kártyajátékok hatalmas népszerűségre tettek szert az elmúlt évtizedben. Rengeteg fejlesztő állt elő különböző programokkal, van amelyik hatalmas – világszinten több tízmilliós – játékos bázisra tett szert, és van, amelyik kisebb, ám jóval családiasabb is hangulatában. Hogy mi a titok, és miért söpörte lesz az asztalról ez a műfaj a fizikai kártyával történő zsugát? Nos, ennek több összetevője van. Egyrészt kényelmesebb. Otthonunkból, anélkül, hogy kimozdulnánk, bármikor találhatunk társakat, méghozzá percek alatt. Ez egy óriási előny ahhoz képest, hogy mekkora szervezettséget igényel 4-5 embert egy szobába varázsolni egy egész estés játékhoz. Emellett azonban van még egy óriási pozitívuma a hagyományos kártyákhoz képest ezeknek a programoknak. Mégpedig az, hogy megunhatatlanok. Ugyanis állandó fejlesztés alatt állnak, folyamatosan jönnek kiegészítők, változások, új játékmódok. Ebben rejlik a valódi erejük. Emiatt pedig aztán aki egyszer belekóstol valamelyikbe, az örökké a rabjuk marad. Ez pedig így van jól.