Miért javallott a bal oldalunkon aludni?

Sokan nem is gondolnak abba bele, hogy lenne bármilyen jelentősége annak, hogy ki melyik oldalán alszik. Viszont egyes kutatások szerint a szervezetünk teljesen másképp viselkedik, ha a jobb és másképp, ha a bal oldalunkon alszunk.

[wp_ad_camp_1]

Az kiemelten fontos szerepe van az életünkben. Ugyanis ideális esetben minden nap 8 órát töltünk alvással, vagyis nagyjából az életünk harmadát töltjük ezzel. Nagyon fontos, hogy kellő időt fordítsunk az alvásra, ugyanis, ha nem így járunk el, akkor komoly egészségügyi károsodásokkal is járhat. Kevesen tudják és nem is különben szoktak foglalkozni vele, viszont a kialvatlanság is veszélyes lehet az emberi szervezet működésére. Nemrégiben egy amerikai tanulmány által vizsgálták, hogy van-e különösebb hatása az egészségükre annak, hogy az emberek melyik oldalukon alszanak? A kutatásból arra a következtetésre jutottak, hogy cseppet sem mindegy, hogy melyik oldalunkon alszunk nap, mint nap. Az érvek a következők: hatékonyabb lehet a nyirokkeringés, kíméletesebb a szívnek, segíti az emésztést, tehermentesíti a lépet és anatómiailag is kényelmesebb.

Alvás
Alvás

A nyirokrendszerről tudni kell, hogy a tápanyagok fő közlekedő csatornája, így ezen keresztül távozik a szervezetünkből a különböző salakanyagok, melyeket a testünk különböző pontjain található nyirokcsomók szűrnek. A nyirokfolyadék a testünk bal oldalán gyűlik össze, így bal oldali fekvés ezt  az állapotot segíti. Továbbá, ha a bal oldalunkon alszunk éjjel, akkor a szívünk könnyebben tud elegendő mennyiségű vért pumpálni az erekbe. Viszont, ha a jobb oldalunkon alszunk, akkor ugyanezt a vért felfelé kell, hogy szivattyúznia a szívünknek, amely szinte dupla annyi energia befektetésbe kerül. Ezen felül, érdekes lehet még, ha jobb oldalunkon alszunk, akkor utat engedünk a gyomorsav áramlásának.