Miért is olyan fontos az utasbiztosítás külföldre utazáskor?

Elsőre talán úgy tűnhet, hogy az Európai Egészségbiztosítási Kártya megfelelő megoldást kínál a külföldön történt megbetegedéssel, balesettel kapcsolatos orvosi költségek megtérítésére, avagy az utasbiztosítás külföldre általa le is tudva, ez azonban nem teljesen igaz.

[wp_ad_camp_1]

Tudni kell, hogy az európai egészségkártya a külföldi utasbiztosítás szolgáltatásokkal szemben többszörösen is hátrányban van. Először is Európán kívül természetesen nem érvényes, emellett a kiváltása ügyintézést, sorban állást követel, továbbá külföldön is csak meghatározott egészségügyi intézményekben használható fel. A kártya nem téríti meg az egyéb költségeket melyek az ellátással kapcsolatosak. Arról nem is beszélve, hogy a kártyával, ám de külföldi utasbiztosítás nélkül elesünk az olyan szolgáltatásától is, mint a poggyász, felelősségi vagy jogvédelmi biztosítási modul.

Utasbiztosítás külföldre
Utasbiztosítás külföldre

A fent említett tények mellett van még két nagy hátránya a kártyának. Először is nem tartalmazza az utasbiztosítás külföldre vonatkozó, adott helyzetben igen értékes asszisztencia-szolgáltatásokat, másodszor pedig mindig csak az adott országban érvényes szabályok szerint téríti meg a felmerült egészségügyi költségeket. Van viszont olyan ország, ahol a kezelés költségeiből akár 20-30 százalékot is a betegnek kell önrész címén megtérítenie, tehát baleset esetén már egy közepes műtét ránk háruló költsége is akár több millió forintos számlát eredményezhet, ha nincs külföldi utasbiztosításunk.

Látható, hogy semmiképp nem érdemes elhagyni az utasbiztosítást külföldre utazáskor! Egy jó külföldi utasbiztosítás nélkül elindulni igazi vakmerőség, mert az európai egészségbiztosítási kártya kiváltása nem adja meg sem a szükséges anyagi biztonságot, sem a segítségnyújtási szolgáltatásokat, sem a többi biztosítási szolgáltatást nem fedezi!