Miért esznek az óceáni állatok műanyagot?

A tudósok küzdenek azzal, hogy megválaszolják azt a kérdést, hogy miért esznek műanyagot az óceáni állatok. Tudjuk, hogy a műanyag mindenhol megtalálható a világon. Mintegy 9 ezer tonna műanyag áramlik óceánjainkba évente. Tudjuk, hogy az állatok megeszik ezeket. De megtalálni azt, hogy mi az oka ennek, igazán nehéz. „Megdöbbentően keveset tudunk arról, hogy mi történik az óceánban” – mondják a szakértők.

[wp_ad_camp_1]

Általában azt szokták mondani, hogy az állatok azért esznek műanyagot, mert ott van, és nem tudnak jobbat (egyes állatokon, például a szardellákon, a műanyag illat érezhető). De ez nem magyarázza meg, hogy miért tűnik fel egyre több halott bálna olyan tengerpartokon, ahol köztudottan sok a műanyag. Ezek a fajok mélyen az óceánban vadásznak, néha több mint 500 méterrel a felszín alatt, ahol elvileg nem kéne őket érintse a műanyag. Ők visszavert hang segítségével történő helymeghatározás által vadásznak az élelemre – általában tintahalra. Lehetséges, mondják a kutatók, hogy a műanyag szemét ételnek tűnik a fogakkal rendelkező bálnák szemében.

Valójában sokféle műanyag, beleértve a víztartályokat is, elsüllyed. Más műanyagokon, amelyek egyébként úsznának, algák vagy egyéb növények növekedhetnek, megváltoztatva tömegüket és lehúzva őket a mélyvízbe. Apró műanyag darabokat találtak a Mariana-árokban is – a felszín alatt 11 kilométerrel, a világ legmélyebb pontján – ahol a garnélarákszerű lények esznek. A bálnáknak, például a púpos bálnáknak és a kék bálnáknak természetes szűrőik vannak az ételekhez. Vannak olyan bálnák is, amiknek keskeny torka megakadályozz őket abban, hogy sokkal nagyobb dolgot nyeljenek le, mint a krill, amelyek kisméretű rákfélék, és ezek az étrend alapját képezik. Ez megmagyarázza, hogy egyes bálnák miért nem szenvednek műanyaggal teli gyomor miatt, de egy csapat jelenleg azt vizsgálja, hogy egyes bálnák hogyan emésztik meg kisebb műanyag részecskéket. „Még mindig rengeteg megválaszolatlan kérdés van” – mondják a kutatók.