Miért érezzük az időjárás változást a csontjainkon?

Ez olyan kérdés, melyek a tudósok is már évtizedek óta foglalkoznak. Ugyanis ez egy olyan jelenség, mellyel nem minden ember találkozik. Így sokak számára ez teljesen érthetetlen, hogy hogyan is lehetséges ez.

[wp_ad_camp_1]

A kutatások azt támasztják alá, hogy az öregedés vagy a sérülések hatására a csontok és az ízületek érzékenyebbek lesznek a barometrikus nyomás apró változásaira. Ilyen lehet pl. a légköri sűrűség változásai, illetve azon belül is annak az esése. Már 1990-ben elkezdték ezt a jelenséget kutatni, mégpedig úgy, hogy négy ízületi gyulladásos pácienssel végezték el a kísérletet. Akiket egy szobában tartottak majd ott a vizsgálatok során megváltoztatták a hőmérsékletet, páratartalmat, illetve a barometrikus nyomást is lehetett szabályozni. A kísérlet során négy betegből három fájdalomról számolt be, amikor a nyomás leesett. Négy emberen elvégzett kutatás még nem számít kontrolcsoportnak, ám az év tizedek múlásával ugyan ezekre az eredményekre jutottak. A hipotézis szerint a légnyomás az ízületi folyadékok működését zavarja meg, melyek nem csupán azt teszik lehetővé, hogy az ízületeink rendesen tudjanak mozogni, de stabilizálják is azokat.

Időjárás
Időjárás

Így a testünk vizenyős részei légnyomás hatására megváltozhatnak, pl. megdagadhatnak a végtagok. Az eddig elvégezett kutatások mind azt bizonyítják, hogy a folyadékok nagyban reagálnak a barometrikus változásokra és ennek következményeként léphet fel az irritáció a begyulladt ízületek területén. Persze eszek a hipotézisek még mindig csak feltételezések, ugyanis az emberi test annyira komplex, hogy sosem lehet tudni, hogy mi milyen reakciókat válthat ki belőle. Ennek is köszönhető az, hogy folyamatosan képes meglepni bennünket az újabbnál újabb változásokkal.