Miért csípnek a szúnyogok egyeseket többször mint másokat?

Az minden bizonnyal igaz, hogy néhány ember vonzóbb a bosszantó rovarok számára, mint más emberek, de ennek az oka egy valóságos rejtvény. Számos mítosz szól arról, hogy a szúnyogok inkább a szőke hajú embereket támadják, viszont ez nem igaz, hiszen az, hogy a szúnyogok kit választanak, nem függ sem a hajszíntől, sem a vércukorszinttől, vagy a virágos illatú parfümöktől.

[wp_ad_camp_1]

Míg a tudósok nem tudják pontosan, hogy mi is az, ami vonzza a nőstény szúnyogokat, fontos megjegyezni, hogy a hím szúnyogok nem táplálkoznak emberi vérrel. Néhány mintát viszont a tudósok is megfigyeltek, ilyen például, hogy a nagyobb emberek jobban vonzzák a szúnyogokat, hiszen több szén-dioxidot termelnek, és a szúnyogokat leginkább ez a hatalmas szén-dioxid felhő vonzza. Ezért van az, hogy a felnőtteket gyakrabban csípik a szúnyogok mint a gyerekeket. A szúnyogok számára egy személy akkor is vonzó lehet, ha az a személy éppen edzett. A szúnyogok csábítónak találják a tejsavat, és ha épp edzett, akkor biztos jelen van a tejsav az izmokban.

Szúnyog
Szúnyog

Akinek gyors az anyagcseréje, az is vonzó lehet a nőstény szúnyogok számára. A szúnyogok élvezik étkezés közben a koleszterint, így azok az emberek, akik gyorsabban lebontják a koleszterint, csábítóak lehetnek a szúnyogok számára, hiszen a metabolizáció melléktermékei jelen vannak  bőrön. A szúnyogok számára szintén vonzó lehet az aceton és az ösztradiol, amely levegővétel közben szabadul fel, és más baktériumok, illetve vegyületek amelyek jelen vannak a bőrön. A tudósok úgy vélik, hogy néhány ember erősebb illatokat bocsájt ki, mint mások, bár minden ember teste ugyanazokat a vegyületeket gyártja. Amit biztosra tudunk az az, hogy ez ellen igazából semmit sem lehet tenni, maximum annyit, hogy egy minőségi szúnyogriasztót használ a nyár folyamán.