Miből is áll a gázszerelés, illetve a gázkészülékek karbantartása!

A gázkészülékek típusától és működési módjától függetlenül a tökéletes működés, a biztonságos üzem és a takarékosabb gázfelhasználás biztosítása miatt a gázkészülék szerelés, karbantartás minden fűtési szezon kezdete előtt fontos. A gáz megoldású fűtési rendszer ma már többségében zárt, így itt a légmentes állapotot és a megfelelő beszabályozottságot kell alapvetően biztosítani.

[wp_ad_camp_1]

A fűtési hőtermelők esetében a gázszerelés nyáron, amíg a melegvíz készítésre szolgáló berendezések karbantartás bármikor elvégezhető. A gázkészülék szerelés első fázisa az ellenőrzés. Ezen művelet legfontosabb része a tüzeléstechnikai alkotóelemek állapotának vizsgálata, illetve ezek alapos tisztítása. Az alaposabb karbantartás érdekében a vízsugaras átmosás javasolt. Természetesen minden gázkészülék típus más és más mosási eljárással tisztítható, érdemes szakemberre bízni ezt a feladatot.

Gázkészülék karbantartás
Gázkészülék karbantartás

A gázszerelés következő lépése a tisztítás után a befejező fázis, avagy az üzemi próba. A bekapcsolást követően a berendezést mindig légteleníteni kell. Mivel a kombi készülékek többséges ma már beépített töltőcsappal rendelkezik, így a feltöltés a hálózati hidegvíz rendszerből egyszerűen megoldható elvégezhető. A gázkészülék szerelés próbaüzem folyamata alatt ellenőrizni kell a kazán viselkedését fűtésre és használati melegvíz készítésre is.

A gázszerelés folyamán sajnos gyakori tapasztalat, hogy nincs megfelelően beállítva a fűtési részterhelés értéke, holott ez ma már minden készüléknél egyszerűen és könnyedén elvégezhető. A kéményes gázkészülékek esetében kiemelten fontos még a deflektoron található füstgázszenzor megfelelő működésének ellenőrzése is! Természetesen a fent említett műveletek még tovább bővülhetnek más gázkészülék szerelési lépésekkel, ugyanis a gyártók különböző készülékei általában más-más karbantartási utasításokat írnak elő.