Mi történik az autóval ha leadjuk vasnak?

Ha egy autót egy baleset miatt már nem lehet megjavítani, vagy ha többe kerülne a javítás mint a teljes csere, akkor az autó valószínűleg leselejtezésre kerül. Évente autók ezreit selejtezik le, tehát az autók leselejtezése évente egy több millió forintos üzlet.

[wp_ad_camp_1]

A gépkocsik körülbelül 65%-a acélból készül, és mivel hazánkban is rengeteg autót gyártanak, az acél ára emelkedik, mivel nagy szükség rá. Persze az autók leselejtezése nem tűnik valami környezetkímélőnek, viszont valójában az. Az újrahasznosított acél amit a selejtező eljárás során gyártanak 74%-kal kevesebb energiát vesz igénybe, mint amennyi az új acél előállításához szükséges lenne. A selejtezett jármű háromnegyedét tehát újra lehet hasznosítani és ez egy nagyon jó újrahasznosítási arány. Amikor a széttört autót selejtezik, akkor az első, amihez hozzányúlnak az az akkumulátor.

Autó - vastelep
Autó – vastelep

Az akkumulátort eltávolítják az újrahasznosításhoz, a következő dolog pedig a légzsákok kivétele. Ezután leveszik a gumiabroncsokat és ezeket általában üzemanyag gyártáshoz használják fel. A következő lépésben lecsapolják az összes folyadékot az autóból: légkondícionáló folyadékot, üzemanyagot, olajat, illetve fagyállót. Néhány folyadék újrahasznosítható és újra el is adható. Ezután következik a motor, illetve a többi alkatrész, például a kondenzátor, a hűtő, valamint a katalizátor olajszűrő kivétele, és az utóbbit összezúzzák, a többit pedig újrahasznosítják.