Mi okozza az óriásmedúza halálos csípését?

A nyár úton van, és néhány tengerpart újból megnyílik a COVID-19 lecsillapodása után, az emberek pedig az óceán felé tartanak, hogy lehűljenek egy forró napon. De azok, akik találkoznak az óriási medúzával, a Nemopilema nomurai-jal (más néven Nomura medúza), azt kívánják  bárcsak a parton maradtak volna.

[wp_ad_camp_1]

Az ACS Journal of Proteome Research folyóiratában beszámoló kutatók most azonosították azokat a kulcsfontosságú toxinokat, amelyek az úszók számára halálossá teszi az óriás medúza mérgét. Kínában, Koreában és Japánban található tengerparti vizekben élő Nomura medúza átmérője legfeljebb 6,6 méter lehet, és súlya akár 200 kg is lehet. Ez a behemót évezredek óta csípik meg az embereket, súlyos fájdalmat, bőrpírt, duzzanatot, és bizonyos esetekben sokkot vagy halált okozva. A medúza mérge számos toxin komplex keveréke, amelyek közül néhány hasonlít más szervezetek mérgeihez, például a kígyókban, pókokban, méhekben és baktériumokban található mérgekre hasonlítanak. Rongfeng Li, Pengcheng Li és munkatársaik azt akarták meghatározni, hogy a medúza méregében lévő toxin valójában halált okoz-e. A válasz segíthet a tudósoknak olyan gyógyszerek kifejlesztésében, amelyek megakadályozzák a medúza csípését.

Óriásmedúza
Óriásmedúza

A kutatók elfogták az N. nomurai medúzát Dalian partján, Kínában, és kinyerték a testükből a mérget. Mérgezőfehérjéket extraháltak és kromatográfiásan különféle frakciókra választották szét. Az egyes fehérjefrakciók egerekbe történő injektálásával a csoport azonosította az állatokat megölő frakciót. A boncolások során kiderült az egerek szívének, tüdöjének, májának és veséinek károsodása. A kutatók tömegspektrometriával 13 toxinszerű fehérjét azonosítottak ebben a halálos frakcióban. Néhány medúzafehérje hasonló volt a mérgező kígyókban, pókokban és a méhekben található káros enzimekhez és fehérjékhez. Ahelyett, hogy egyetlen toxin halálos lenne, valószínű, hogy több mérgezés együttesen működik együtt, hogy halált okozzon.