Mi okozhatja a mell érzékenységét?

A mellérzékenység nem feltétlenül káros, és számos különböző lehetséges oka van. A mellek összetett struktúrák, amelyek a havi hormonális eltolódások, a terhesség, a szoptatás és az öregedés következtében változnak. Sokan tapasztalják az emlőérzékenységet, ami növelheti az emlőfájás valószínűségét. Az egyik tanulmány megállapította, hogy a nők 51,5 százaléka jelentette, hogy időnként tapasztalja a mell fájdalmát.

[wp_ad_camp_1]

A mellszenzitivitás előnyös lehet például a szexuális tevékenység során tapasztalt öröm növelése és a mellek védelme érdekében. Egyesek számára azonban az egyik mell érzékenyebb lehet, mint a másik. Ez a tünet aggodalomra adhat okot, és néha egészségügyi problémát jelenthet. A masztitisz olyan mellrákfertőzés, amely leggyakrabban egy blokkolt tejcsatorna miatt következik be. A fertőzés során a mell fájdalmas, vörös és duzzadt. Néhány ember rosszul is érzi magát, és néha lázzal jár. A masztitiszben szenvedő egyéneknek továbbra is szoptatniuk kell mindkét mellből, és masszírozniuk kell az érintett mellet. A meleg tömörítés segíthet enyhíteni a fájdalmat.

Az orvos antibiotikumot írhat elő, ha a fertőzés önmagában nem tisztázódik. Általában biztonságos a szoptatás folytatása a gyógyszer szedése közben is. A szoptatás ideje alatt a mellek sokat változnak. Az egyik mell különbözhet a másiktól, attól függően, hogy az utóbbi időben milyen mértékben fejte ki az egyik mell tejét. Szoptatás során, ami a tej felszabadulása, szokatlan bizsergést vagy elektromos érzést érezhet a mellben. Az egyik mell sérülése érzékenységet okozhat, különösen akkor, ha duzzanat történik. A mellkárosodás egyéb jelei közé tartozik a bőrpír, és a mellbimbó fájdalom. A szoptatás néha kisebb mell- vagy mellbimbó sérüléseket okozhat. Más sérülések magukba foglalhatják a vágásokat és kaparásokat. A kisebb sérülések önmagukban gyógyulnak.