Mi is transzzsírtartalom és miért lehet veszélyes?

Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet több mint, 500 élelmiszer transzzsírtartalmát vizsgálta meg. A vizsgálat kimutatta, hogy Magyarországon számos egészségesnek minősülő élelmiszerben az elfogadható transzzsír mennyiség sokszorosa van jelen.

[wp_ad_camp_1]

Ezeknek a transzzsírsavak a létrejöttét a csúcstechnológiás eljárásoknak köszönhetjük, azaz a feldolgozott étkezési olajok eredményezik. Tudni kell, hogy a növényi olajokból és a halolajból 180 fok feletti sütésnél már transzzsírsavak képződnek. Ezek a zsírok pedig jelentős kockázati tényezők a szív- és érrendszeri, továbbá a daganatos betegségek kialakulásában, valamint az elhízással, a cukorbetegséggel, az Alzheimer-kórral is összefüggésbe hozhatóak.

Egy termék zsírtartalmának 100 grammjából csupán 2 gramm az a transzzsír mennyiség, ami még elfogadható. A felmérések azt mutatják, hogy transzzsírsavból napi 5 grammot elfogyasztani éppen elég ahhoz, hogy már 23 százalékkal növekedjen a szív- és érrendszeri betegségek kockázata.

Transzzsírtartalom
Transzzsírtartalom

Következzen most pár példa az OÉTI friss listájából, az egyes ételek transzzsír tartalma tehát: négercsók 36,3, diabelle macskanyelv diabetikus kakaós tejmorzsa 30,2, Norbi gyümölcsös müzli szelet: 26,2. A gyártóknak viszont nem kell feltüntetnie, hogy adott termék mennyi transzzsírt is tartalmaz. Az OÉTI a vizsgálta után azt is közölte, hogy az eredmények csakis a közönség tájékoztatását szolgálják, tehát nem képezik alapját egyetlen jogi következménnyel járó eljárásnak sem.

Tudni kell, hogy hazánkban egyelőre nincs felső korlátja annak, hogy egy adott termék mennyi transzzsírt tartalmazhat. A hatályos szabályok értelmében az a termék is egészségesnek minősül, amely a még elfogadható transzzsír mennyiségnek a hússzorosát tartalmazza. Sajnos még csak olyan előírás sincs életben, mely által a csomagoláson a gyártóknak fel kellene tüntetnie az adott termék transzzsír tartalmát.