Mi is az a Shea vaj?

Ez a közepesen kemény és érdekes sárgás-fehér színű zsiradék, növényi eredetű és Közép-Afrikából származik. Tulajdonképpen a karitéfa gyümölcséből nyerik, amely csaknem 20 évig nő, mire meghozza első gyümölcsét. A szilvára emlékeztető gyümölcs valószínűleg azért ilyen borsos árú, hiszen gondoljunk csak bele abba a 20 évbe. Évente egy-két alkalommal lehet a gyümölcsöket leszüretelni és akár 200 évig is elélhet.

[wp_ad_camp_1]

A karitéfa gyümölcsét shea diónak hívják és ez közel 70%-os zsírtartalommal rendelkezik. A shea vaj kinyerése az alábbi módon történik. A diót apró darabokra törik, majd nagyon apróra ledarálják, és forró vízben elkeverik. A forró víz felszínére a zsír kiül és így kapják meg a Shea vajat.  Az így kinyert vaj igen magas A, E és F vitaminban, amely miatt a kozmetikumok igen kedvelt alapanyaga. A hordókba töltött teavajat ma már igen sok kontinensre szállítják, hiszen a vegyszermentes alapanyag egyre kedveltebb világszerte.

Shea vaj
Shea vaj

Fontos megemlítenünk, hogy más kozmetikai alapanyaggal ellentétben a Shea vaj igen nehezen avasodik, így nem kell tartani attól sem, hogy az ebből készült kozmetikumok túl gyorsan tönkremennének. A kozmetika területén általában a bőrápolás érdekében állítják harcba a Shea vajat. Hosszantartó hidratáló hatást és lassú felszívódást biztosít és az ekcéma ellen is igen hatásos ellenszer. Tudvalevő, hogy az ekcéma nem gyógyítható csak a tüneteket lehet enyhíteni, de a Shea vaj ezt is megcáfolhatja, hiszen rendszeres használatával teljesen tünetmentes lehet a páciens.