Mi is az a hibrid autó?

A belsőégésű motorral és a villamos motorral hajtott autók ötvözéséből alakultak ki a hibrid autók. Általában mind a kétféle meghajtással képesek működni ezek az autók. A hagyományos üzemanyaggal működő járművekhez képest a hibrid autók jobb fogyasztást produkálnak.  Soros, párhuzamos és vegyes hibridekről valamint fullhibridekről beszélhetünk.

[wp_ad_camp_1]

A soros hibridek esetében a jármű nem rendelkezik sebességváltóval és a motor a generátort hajtja, amely azután a villanymotort hajtja meg és az akkumulátort is feltölti. A párhuzamos hibrid esetében a villanymotor és a belsőégésű motor is szerepet kap. Ilyenkor a városban a villanymotort, míg a városon kívül az autópályákon a belsőégésű motort használják. A vegyes hibridek esetében a villamos motor teljesítménye kiemelkedő és itt már ez segíti a belsőégésű motort. A fullhibrid járművek esetében a legnagyobb a villamos motorok teljesítménye. Ezek már nagyobb távolságok megtételére is képesek a belső égésű motor segítsége nélkül.

Magyar hibridautó
Magyar hibridautó

A környezetvédelem szempontjából a hibrid autók nagyon nagy lehetőségeket tartogatnak, hiszen akár 25%-kal kevesebb gázt bocsátanak ki, mint hagyományos társaik. Az egyedüli, ami visszatarthat bennünket a hibrid autó megvásárlásától az maga az ára lehet. Akár több millió forinttal is drágább lehet hagyományos társaitól, bár már ezen a piacon is elérhetőek a használt autók.  Ha mindenképpen vágyunk egy ilyen hibrid autóra, akkor érdemes szétnézni az összes használtautó piacon, hiszen lehet, hogy álmaink mégis valóra válnak!