Mi az igazság a pozitív gondolkodás kapcsán?

Ugyan ki ne hallott volna már a pozitív gondolkodás csodálatos hatalmáról? Megszámlálhatatlanul sok könyv született már ebben a témában, rengetegszer lehet ilyen jellegű cikkeket találni a női magazinokban, valamint vannak, akik sok-sok kurzust is szerveznek, amelynek segítségével állítólag az ember végre képes lesz felismerni a saját értékeit és lehetőségeit.

[wp_ad_camp_1]

Ennek köszönhetően bekövetkezik egy hatalmas szemléletváltás, amelynek eredményeképpen az illető elkezd hirtelen mindent rózsaszínben látni. De mi igaz mindebből? Vajon valóban ennyire egyszerű lenne az élet, hogy ha valamit szeretnénk és vidámak vagyunk, akkor mindig győztesek leszünk az életben? Azt senki sem vitatja, hogy a hangsúlyosan negatív gondolatok hosszútávon igencsak komoly károkat tudnak okozni az embernek nem csak a lelki, hanem a fizikai egészsége szempontból is. Kutatók által is bizonyított tény, hogy az optimista személyek tovább élnek, mint negatív társaik, ráadásul az életminőségük is fényévekkel jobb, mint az örökké morgolódó társaiké! De mit is jelent mindez pontosan a gyakorlatban? Hogy ha eleget ismételgetjük magunknak, hogy szerencsések és boldogok vagyunk, akkor ez mágikus módon meg is fog történni?

Természetesen koránt sem ennyire egyszerű a helyzet! Semmilyen önsegítő és önfejlesztő könyv nem fog használni, ha a legfontosabb lépést minden alkalommal kihagyjuk, ez pedig nem más, mint a cselekvés. Gondolkodás a tett halála – hallani gyakran a mondást. Nos, badarság lenne azt mondani, hogy cselekedjünk gondolkodás nélkül, az viszont tény, hogy a pozitív megerősítések mit sem érnek, ha a mindennapokban egyszerűen nem merünk a tettek mezejére lépni. A lényeg, hogy próbáljuk meg megőrizni vagy pedig visszaszerezni az optimizmusunkat. A legelőnyösebb hozzáállás pedig az, ha mindig minden körülmények között a legjobb végkimenetelre számítunk, de ugyanakkor fel vagyunk készülve a legrosszabbra is!