Mi az Acne Vulgaris?

Ha aknéja van, nincs egyedül. Az acne vulgaris – közismert nevén akne – a 11 és 30 év közötti emberek akár 80%-át érinti. Az aknét, különösen a felnőttkori aknét, gyakran hormonális aknénak nevezik. A hormonok, valamint sok más tényező, beleértve a baktériumokat, a bőrsejtek rendellenességeit, a genetikát és a stresszszinteket, szerepet játszanak a progressziójában.

Bár az állapotot általában gyógyszeres kezeléssel kezelik, az életmódbeli tényezők, beleértve az étrendet is, jelentős szerepet játszhatnak a tünetek szabályozásában és csökkentésében. Az acne vulgaris vagy akné egy bőrbetegség, amelyet mitesszerek, fehér foltok, gyulladások, kiütések, vörös bőr és néha mély elváltozások jellemeznek. Az akné kialakulásához vezető tényezők összetettek és többtényezősek. Genetikai hajlam, hormonális ingadozások, amelyek a faggyúmirigyek túlzott faggyú- vagy olajtermeléséhez vezetnek, gyulladások, tüszők hiperkeratinizációja és bakteriális megtelepedése kiválthatja az akné kialakulását. A follikuláris hiperkeratinizáció – vagy a faggyúmirigyek bőrsejtjeinek rendellenes leválása és a szőrtüszők felső része a pórusok megnyílásához közel – a fő oka. A hormonok fontos szerepet játszanak az akne kialakulásában is, ezért gyakran „hormonális aknénak” is nevezik. Jellemzően serdülőkorban fordul elő a nemi hormonszint pubertás alatti emelkedése miatt, nemtől függetlenül.

A vércukorszint-ingadozások elkerülése alacsony glikémiás indexű diétával a pattanások visszaszorítása érdekében az egyik elmélet, amely lendületet kapott a tudomány világában. A glikémiás index (GI) annak mértéke, hogy egy élelmiszer milyen lassan vagy gyorsan emeli meg a vércukorszintet. A magas GI-vel rendelkező élelmiszerek, például a szóda, a fehér kenyér, a cukorka, a cukros gabonafélék és a fagylalt drámai vércukor-ingadozást okoz, és súlyosbíthatja a pattanásokat.