Mi állhat a természetes hirtelen hízás hátterében?

Ma már tudjuk, hogy mind a hirtelen hízás, mind a hirtelen fogyás egészségügy problémára utalhat. A legtöbb esetben a hirtelen fogyás ad okot az aggodalomra, de nem szabad elfelejteni, hogy a gyors ütemű hízás is betegség jele lehet. Ha ilyen problémát tapasztalunk, mindenképpen átfogó orvosi vizsgálatra van szükség.

[wp_ad_camp_1]

Mindez viszont nem jelenti azt, hogy a hirtelen hízást minden esetben betegség idézi elő. Szerencsére vannak úgynevezett „rendes” hízási folyamatok is. A legtöbb esetben akkor következik be jelentős súlygyarapodás, ha az egyén abbahagyja az aktív sportot, netalán sokkal nyugodtabb életmódra vált. Nem ritkán előfordul, hogy valaki a nyugdíjba vonulását egy jó alapos hízással ünnepli meg. Az is elég gyakran előfordul, hogy a munkahelyváltás idéz elő ilyen problémát, hiszen  egy nyugodtabb munkakörnyezet kiegyensúlyozottabb életvitelt tesz lehetővé, aminek részét képezheti a jobb étvágy is.

Elhízás
Elhízás

Visszatérve az aktív sportolók esetéhez, a problémát az emberi szokásokban kell keresnünk. Amíg valaki rendszeresen sportol és jelentős mennyiségű kalóriát éget el a sportpályákon vagy az edzőteremben, addig aligha lesznek súlyproblémái. Sokan viszont abba a hibába esnek, hogy az aktív sportpályafutás befejezése után is megtartják a táplálkozási szokásaikat. Nem kell külön hangsúlyozni, hogy ez bizony a zsírpárnák növekedéséhez vezethet… A legrosszabbul mégis azok járnak, akik valamilyen sérülés miatt kényszerülnek a sporttevékenységük abbahagyására. Ez azért is problémás eset, mivel egy komolyabb sérülés esetén nem csak a sporttevékenységről kell lemondaniuk, hanem a jelentősebb fizikai aktivitásról is. Sajnos törött lábbal nem lehet lemenni kocogni, így az aktív sportot gyakorlatilag semmittevés váltja. Ilyen esetekben csak a fegyelmezett táplálkozás jelenthet biztos védelmet.