Mi állhat a gerincpanaszok mögött?

Az elmúlt években egyre jobban megszaporodtak azok a betegek, akik gerinc problémákkal küszködnek. Az emberek 70-80%-át érintik ilyen jellegű problémák. Úgy is mondhatjuk, hogy a számítógépek megjelenésével drámaian megnövekedtek a gerincpanaszok.

[wp_ad_camp_1]

A gerincpanaszok különféle módon főként a 30 és 45 év közötti életkorú embereket érinti. Az elsődleges ok, melyhez vissza vezethetőek ezek a panaszok azaz ülő munka. Amely állandó és egyoldalú terhelést jelenthet a gerincre. Azok, akik napi 7-8 órát töltenek ülve olyan statikus mechanikai igénybevételt jelent a gerinc számára, amely kezdetben csak túlterhelést jelent, majd később komolyabb károsodást hozhat létre. A gerinc további károsodását az ülés okozta helytelen testtartás is tovább fokozhatja. A gerincünk stabilitását és rugalmasságát több alkotóelem biztosítja. Melyek közé oda tartoznak a csigolyák, csigolyaközti kisízületek, rugalmas porckorongok, erős szalagok, illetve izmok.

Gerincpanaszok
Gerincpanaszok

A gerincoszlopunk alakjával, élettani görbületeivel meghatározza a törzsünk formáját, alakját, illetve az egyénre jellemző típusos testtartását. A csigolyák között található porckorong egy rostos, külső gyűrűből és egy belső kocsonya magból tevődnek össze. Ez a rugalmas, elasztikus anyag egy bizonyos rugóként működik és védi a gerincet a rá ható mechanikai erőtől. A porckorong nyugalmi állapotában képes folyadékot felvenni, melyet terhelés esetén leadhat. Amennyiben ez a folyamat egyensúlyban van, akkor a porckorong élettartamát megőrizve, megelőzhetjük az idő előtti károsodások kialakulását. Viszont, ha ez a víztartalom csökken, akkor a porckorong mechanikai tulajdonsága is nagymértékben megváltozik. Vagyis vízhiányos állapot lép fel, amely nagyon súlyos következményekkel járhat együtt.