Mi a teendő ősszel a rózsával?

A rózsákat egész évben gondozhatjuk, ősszel azonban gyakorlatilag nem kell csinálnunk semmit. Tudom hihetetlen és nagyon nehéz ezt megállni, de úgy a rózsa, mint egyébként minden más növény is a kertben észreveszi, hogy egyre rövidebbeké válnak a nappalok, hűvösebbek és hosszabbak lesznek az éjszakák.

[wp_ad_camp_1]

Érzik, hogy bizony közeleg a tél, kevesebb a csapadék. Ilyenkor amit mi tehetünk, és tennünk kell,  az az, hogy alaposan, de ritkábban locsoljuk a rózsáinkat. Mivel a növények egyébként is érzékelik, hogy tél és a hideg közeledtét, ezért ilyenkor a rózsák védekezésképpen a száraikon, vesszőiken kemény kérget növesztenek, amit mi a ritkább öntözéssel tudunk segíteni.

Rózsa ősszel
Rózsa ősszel

Nagyon fontos, hogy a rózsametszést végezzük el legkésőbb október közepéig, de azután már ne! Sőt még az elvirágzott virágokat se csípjük le a rózsatőről, mert minden vágás új hajtás növesztésére ösztönzi a növényt, ami tönkremegy a fagytól. Sajnos, egy valami ősszel még mindig jelen van: ez a feketefoltosságot előidéző gomba. E miatt locsoláskor nagyon vigyáznunk kell arra, hogy a levelek ne legyenek nedvesek, megelőzésként javasolt, hogy használjunk gombaölő permetet azért, hogy a gombaspórák ne tudjanak áttelelni.

A növény alól gereblyézzük össze a lehullott leveleket, a szárakon maradt pár levelet szedegessük le kézzel, mindezeken kívül egyéb teendők ezután már nem marad. Illetve igen, annyit kell tennünk csupán, hogy már csak kb. 10 naponként megöntözzük a rózsáinkat. A magára hagyott rózsának ősszel színes bogyótermése van, amely éppen olyan szemet gyönyörködtető, mint amikor virágba borulnak. Hagyjuk hát ősszel és télen pihenni a rózsáinkat, aztán tavasszal, amikor újra éled a természet, ismét hozzáfoghatunk rózsáink gondozásához.