Mi a teendő lakástűz esetén?

Egy váratlan tűzeset sajnos bárhol és bárkinél előfordulhat. Pláne ilyenkor, a téli időszakban, hiszen a fűtés különböző fajtái, a gyertyák gyakoribb égetése, a bekapcsolva hagyott karácsonyi égők, a csillagszórók mind-mind veszélyforrások, és elég egy óvatlan pillanat ahhoz, hogy a baj megtörténjen. Természetesen a fokozott óvatosság és elővigyázatosság, a veszélyforrások lehetőség szerinti kiiktatása elkerülhetetlennek tekintendő, de fontos tudnunk azokat a teendőket is, amelyeket egy ilyen esetben követnünk kell.

[wp_ad_camp_1]

A tűzoltóságok három lépésben határozzák meg a tűz észlelése esetén való tennivalóinkat. Ezek pedig a következők: tűzriadó, menekülés, tűzoltás. Ez azt jelenti, hogy a tűzesetet minden esetben jelezni kell a tűzoltóság felé, ha pedig ez nem sikerül, akkor a rendőrség, a mentőszolgálat vagy más hivatalos szervek felé. A hangos kiabálás pedig szintén a segítségünkre lehet, hiszen ezzel felhívhatjuk magunkra a figyelmet. A tűzeset bejelentésének tartalmaznia kell a tűz kitörésének pontos címét, milyen káreset történt, van-e veszélyben emberélet, saját nevünket és telefonszámunkat. A lakástűzben ragadt személyeknek a menekülés lépései is külön-külön meghatározottak. Elsősorban is még a baj megtörténte előtt, minden családnak kell, hogy legyen egy menekülési útvonala tűz esetére, amit minden egyes tag ismer. Ha menekülni szeretnénk, és ezt egy ajtón át akarjuk kivitelezni, akkor előtte minden esetben ellenőrizni kell annak a hőmérsékletét. Kézfejünkkel érintsük meg az ajtót, majd óvatosan a kilincset, és ha melegnek találjuk, akkor ne nyissuk ki. Lehetőség szerint ilyenkor meneküljünk az ablakon keresztül! Ha ez sem lehetséges, akkor lengessünk fehér kendőt az ablakból, és kiabáljunk, hogy mihamarabb észrevegyenek. Fontos, hogy minden esetben a padlóhoz minél közelebb és gyorsan közlekedjünk, szánkat és orrunkat lehetőség szerint valamilyen kendővel, sállal eltakarva.

Lakástűz
Lakástűz

Ha a lakótérben rekedtünk, csukjuk be az ajtókat, a nyílásokat pedig nedves ruhákkal takarjuk el! Amennyiben el tudtuk hagyni a lakást/házat, akkor lehetőleg gondoskodjunk előtte a gáz és elektromos áram főkapcsolójának az elzárásáról! Fontos tudatában lennünk annak, hogy a tűz oltásában, az emberi élet és az anyagi javak megmentésében minden állampolgár köteles részt venni, természetesen lehetőségeihez mérten. Ehhez azonban ismernünk kell néhány szabályt. Például soha ne használjunk vizet elektromos készülékek, tűzveszélyes folyadékok, forró fémfelületek és tömény savak oltására! Egy poroltó beszerzése életet menthet. Továbbá minden esetben kövessük a kiérkezett tűzoltók utasításait! Ha mindezeket a lépéseket figyelembe vesszük és követjük, akkor nagyobb eséllyel ússzuk meg sérülés nélkül a tűzesetet. Azonban ahogy azt már korábban is olvashatták, elsődleges az elővigyázatosság és azzal együtt a megelőzés.