Mi a támfal?

A „támfalak” visszatartják mögötte levő talajt. A magas fal mögött fennálló nyomás óriási lehet, több tonna talajt és vizet visszatartva, így ha támfalat szeretne építeni, akkor jelentős projekt ismeretekre és tapasztalatokra van szükség.

[wp_ad_camp_1]

Még egy jól megépített fal is veszélyes lehet az idő múlásával, ha az építő nem biztosítja a megfelelő kiömlőnyílást, mivel a víznyomás végül fenntarthatatlan szintre emelkedik. A támfalak egyik leggyakoribb funkciója az erózió megakadályozása a domboldalon olyan esetekben, amikor a növények növekedése az erózió csökkentése érdekében nem kívánatos vagy nem megvalósítható. De alábecsüli ezeknek a szerkezeteknek a lehetőségeit, ha csak „erózió elleni harcosként” látja őket. Fontolja meg, hogyan változtatja meg az ingatlan „földterületét”, amikor egy támfalat állít fel. Egy lejtős és használhatatlan terület kiegyenlíthető (a fal mögött), hogy létrejöjjön egy kültéri lakóhely, például egy terasz. Más megjelenés érdekében egy nagy szerkezet helyett szereljen fel egy sor kisebb támfalat, építsen egy teraszt a domboldalra. A teraszok által megmutathatja a szemetgyönyörködtető virágágyásokat.

Támfal
Támfal

Ne hagyja figyelmen kívül a támfalak esztétikai elemét. Különböző módokon érheti el, hogy a támfal esztétikus legyen, beleértve egy olyan anyag kiválasztását is, amely összhangban van az általános tervezési célokkal. Például: válasszon egy szép, természetes anyagot az építkezéshez, amely javítja a táj egészét. A kő kiváló választás lehet, bár a kőből készült támfal felépítésének technikái különböznek a normál kőfalak építésénél alkalmazott technikáktól. Ezzel szemben a betontömbök egyáltalán nem természetesek. De ez rendben van egy tájrendezésben, ahol a természetes megjelenés nem cél. Például, ha van egy terasz beton burkolólapokból, akkor a közeli betonblokkokkal épített támfalak szépen kiegészítik.