Mi a pszichológiai manipuláció?

Valószínűleg mindenki azt gondolja, hogy túlságosan okos ahhoz, hogy bárki is meghackelje a gépét vagy manipulálja. A pszichológiai manipulációs támadások olyan hatalmas technikákból állnak, amelyeket a hackerek, a csalók és a tolvajok használnak a biztonság veszélyeztetésére és az értékes adatok ellopására.

[wp_ad_camp_1]

Tanulja meg a stratégiáikat, hogy ne essen ezek csapdájába. A pszichológiai manipuláció valakinek a meggyőzése, hogy azt cselekedjen, amit kérnek tőle, még akkor is, ha ez az érdekeikkel ellentétes. A bizalom, a stressz és a kapzsiság olyan természetes érzések, amelyeket a manipulálók használnak ön ellen, hogy bármit megszerezzenek öntől. A digitális világot illetően előfordulhat, hogy ez a folyamat nem tartalmaz kódot vagy rosszindulatú szoftvert. Az adathalászat akkor fordul elő, amikor egy számítógépes hacker e-maileket használ fel mások megszemélyesítésére.

Pszichológiai manipuláció
Pszichológiai manipuláció

Általában úgy teszik ezt, mintha a banktól, a kormánytól, a kézbesítő társaságtól vagy bármely más szervezettől lennének, amelyekben megbízunk. Céljuk, hogy nyisson meg egy adathalász e-mailt, és töltsön le egy mellékletet, amely elrejti a rosszindulatú programokat, vagy rákattintson a gyanús linkekre. Ilyenkor be akarják csapni önt olyan érzékeny információk nyilvánosságra hozatalával, mint például a bejelentkezési adatok, a társadalombiztosítási szám vagy a bankkártya száma. A pretexting egy pszichológiai manipulálás, amelyet összehasonlíthat az adathalászattal is. A pretexting viszont sokkal több kutatást igényel, mint más technikák. Ezek a számítógépes bűnözők úgy tesznek, mintha az barátai vagy kollégái lennének.  Ezek mellett ott van még a Vishing, ami szintén az adathalászat (Phishing) egyik változata. Figyeljen oda a biztonsági beállításaira és arra, hogy kivel áll szóba online, és akkor nem érheti baj.