Mi a Parkinson-kór?

A Parkinson-kór (PD) egy központi idegrendszeri rendellenesség, amelyben az agy mozgást irányító régió leromlik. Ez az idegrendszeri romlás csökkenti a dopaminszintet, ami egy agyi kémiai anyag, mégpedig ez szabályozza a koordinált mozgást.

Jelenleg nincs ismert gyógymód, és nem teljesen ismert, hogy mi okozza a dopamin csökkenését; azonban tudjuk, hogy az öregedés a Parkinson egyetlen legfontosabb kockázati tényezője, hiszen a gyulladás és a stressz hozzájárul a sejtkárosodáshoz. Ma már eleget tudunk a betegségről ahhoz, hogy megértsük azokat a megelőző intézkedéseket, amelyek megakadályozzák a támadott idegsejtek öregedését és halálát. Mivel nincs ismert gyógymód, nagyon fontos, hogy megelőzzük a betegséget, mielőtt a tünetek megjelennének. A peszticidek és gyomirtó szerek nagymértékben szerepet játszanak a Parkinson-kór kialakulásában. A kutatók magas szintű peszticideket/gyomirtószereket találtak a Parkinson-kórban szenvedők agyában, összehasonlítva a normál dopaminszinttel rendelkezők agyával. Ezenkívül azoknál a mezőgazdasági dolgozóknál, akik ki vannak téve ezeknek a peszticideknek, lényegesen magasabb a Parkinson aránya, mint a lakosság körében.

De bár a biotermékek általában biztonságosabbak, mint a hagyományosak, a gazdálkodók még mindig használhatnak néhány peszticidet és gyomirtót a terményeiken, miközben ragaszkodnak ehhez a biocímkéhez. Ezért minden eddiginél fontosabb az élelmiszerek eredetének ismerete, tehát ismerje meg helyi gazdáit, csatlakozzon a közösség által támogatott mezőgazdasági programokhoz, vagy indítsa el saját kertjét. Ha több okra volt szüksége a zöldségek fogyasztásához, akkor ez legyen a legelső. A tanulmányok azt mutatják, hogy a B-vitamin folsav megnövekedett mennyisége is, amely elsősorban a zöldségekben található, jelentősen csökkentheti a Parkinson-kór kockázatát.