Mi a blokklánc technológia?

A blokklánc egy igazán ötletes dolog, a Satoshi Nakamoto álnéven ismert személy vagy embercsoport agyszüleménye. Azóta azonban valami sokkal nagyobb dologgá fejlődött, és a fő kérdés, amelyet mindenki feltesz: mi is a blokklánc?

[wp_ad_camp_1]

A blokklánc, a legegyszerűbben fogalmazva, az időbélyegzővel megváltoztathatatlan adatrekordok sorozata, amelyet olyan számítógépek csoportja kezel, amely nem tartozik egyetlen entitáshoz sem. Ezen adatblokkok mindegyikét kriptográfiai alapelvek segítségével egymáshoz kötik. A blokklánc hálózatnak nincs központi hatalma – ez egy demokratikus rendszer meghatározása. Mivel ez egy megosztott és megváltozhatatlan főkönyv, az abban található információk bárki és mindenki számára hozzáférhetők. Ezért bármi, ami a blokkláncra épül, természeténél fogva átlátható, és mindenki, aki részt vesz benne, elszámoltatható tetteiért. A blokklánc egyszerű, mégis ötletes módon továbbítja az információkat A-ból B-be teljesen automatizált és biztonságos módon. A tranzakciók egyik fele blokk létrehozásával kezdeményezi a folyamatot. Ezt a blokkot több ezer, talán több millió számítógép igazolja az interneten keresztül. A hitelesített blokk hozzáadódik egy lánchoz, amelyet a hálózaton keresztül tárolnak, és egyedi főkönyvet  hoznak létre, egyedi történelemmel.

Blokklánc
Blokklánc

Egyetlen főkönyv hamisítása több millió példányban az egész lánc hamisítását jelentené. Ez gyakorlatilag lehetetlen. A Bitcoin ezt a modellt monetáris tranzakciókhoz használja, de sok más módon is telepíthető. A blokkláncon tárolt információk megosztottak – és folyamatosan összeegyeztethetőek – és adatbázisként léteznek. Ez a hálózat használatának egy olyan módja, amelynek nyilvánvaló előnyei vannak. A blokklánc-adatbázist egyetlen helyen sem tárolják, azaz az általa vezetett nyilvántartások valóban nyilvánosak és könnyen ellenőrizhetők.