Mentesítsük a penésztől otthonunkat

Otthonunkban sajnos egyre többször fordul elő, hogy a falak penészednek. Ennek számtalan oka lehet, de valószínűleg az agyonszigetelt otthonok azok, amelyek a penészedéstől leginkább szenvednek. Korunk új technológiái, mint például a műanyag ablakok vagy a korszerű szigetelőanyagok tehetőek felelőssé a penészedések kialakulásáért.

[wp_ad_camp_1]

Ha már bekövetkezett a baj, akkor nézzük, hogy miként is orvosolhatjuk a problémát. A penészt minden esetben fertőtleníteni kell. Ezt megtehetjük domesztosszal, szódabikarbónával és más lúgos anyaggal. A savas anyagokat nem használjuk, mert azok tönkretehetik otthonunk falait. A legjobb megoldás a penész megelőzésére a levegő nedvességtartalmának csökkentése. Ezt a legolcsóbban a gyakori szellőztetésekkel érhetjük el. A nyílászárók szigetelése tehet sokszor arról, hogy küzdenünk kell a penésszel.

Penészes fal
Penészes fal

Ma már igen korszerű szellőző berendezések vásárolhatóak meg, hiszen mi nem tartózkodunk egész nap otthon, hogy állandóan szellőztessünk. Sokszor nem is kell szakember segítségét kérni, hanem tényleg a gyakori szellőztetést kell valahogy megoldani. Ha úgy érezzük, hogy ablakaink túlszigeteltek, akkor esetleg érdemes a nyílászárók cseréjén gondolkodni. Ez természetesen nagy valószínűséggel többe fog kerülni, mint csupán a szellőztetés.

Amikor éppen építkezés előtt állunk, akkor érdemes nagyon alaposan átgondolni azt, hogy milyen nyílászárókat építsünk be illetve azt, hogy milyen szigeteléssel lássuk el otthonunkat. Egy jó választással nagyon sok idegeskedéstől kímélhetjük meg magunkat.