Mennyire előzhető meg a szepszishez kapcsolódó halál?

A közelmúltban megjelent új tanulmány a JAMA Network Open folyóiratban, amely a szepszishez kapcsolódó halált vizsgálja. Az új kutatások áttekintik azt a kezelési módszert, amelyet az emberek a kórházban kapnak a szepszis leküzdésének céljával. A szepszis egy potenciálisan halálos állapot, amely a szervezet fertőzésre adott túlzott válaszból ered.

[wp_ad_camp_1]

Az Általános Orvostudományi Intézet szerint az Egyesült Államokban évente több mint 1 millió embernél alakul ki súlyos szepszis, és ennek eredményeként 15–30 százaléka hal meg. Más tanulmányok szerint a szepszis évente több mint 250 000 halálesetet okozhat. De pontosan mi a szepszis szerepe ezekben a halálesetekben és hány halálozás lenne megelőzhető? A kutatók 2014 januárjától 2015 decemberéig hat akut ellátó kórházból származó 568 ember orvosi feljegyzést vizsgálták. A tanulmányban résztvevő egyének a kórházban tartózkodtak vagy a kórházi ellátásban haltak meg. A vizsgálat megerősítette, hogy a szepszises betegek száma nagyon magas, és a betegség jelentősen hozzájárul a betegek halálához.

A vizsgált halálesetek több mint fele szepszis volt, és az állapot azonnali halálozási ok volt 198 emberben – tehát a vizsgáltak közel 35 százaléka. Fontos azonban, hogy az elemzés azt is megállapította, hogy a szepszisből eredő halálesetek közel 90 százaléka menthetetlen állapotban volt halála előtt, legalábbis a kórházi gondozás szempontjából. A felülvizsgálat szerint 8 szepszishez kapcsolódó halálesetből csak 1-et lehetne megelőzni a jobb kórházi ellátással. A szepszises betegek körében igen gyakori ok a halálra a késői antibiotikum-kezelés is. Mivel a legtöbb haláleset súlyos összetett betegségekben szenvedő betegeknél fordul elő, sokaknál nem lenne kórházi ellátással megelőzhető a halál.