Mekkora költséget jelent havi szinten egy autó fenntartása?

Ha sikerült összespórolni elegendő összeget egy autóra, esetleg hitelt vesz fel a cél elérése érdekében, vagy csak elege van a tömegközlekedésből, akkor érdemes azt is belekalkulálni a költségekbe, hogy az autónak komoly fenntartási költségei vannak. Az alábbiakban összeszedtük nagy vonalakban mi mindenre kell költeni, ha autó tulajdonossá válik.

Az autó fenntartásának költségeiről itt tudhat meg bővebb információkat! Ha korábban tömegközlekedést használt, akkor jobb felkészülni, hogy az autóvásárlás jóval nagyobb kiadással jár, mint a havi bérlet. A gépjármű havi költsége, akár többszöröse is lehet a tömegközlekedés havi bérletének, viszont vannak előnyei is az autónak. Például nem kell a következő buszra várni, akkor indul el, amikor csak szeretne. Az autó kapcsán az egyik legszámottevőbb kiadás az üzemanyag biztosítása. Nehéz belőni, hogy havi szinten ez milyen költségekkel jár, hiszen más összeget jelent havi szinten a rendszeres ingázás és az is, ha havonta csak egyszer-kétszer autózik a városban. Érdemes egy hónapig megfigyelni, vezetni, hogy mekkora összeg megy el az üzemanyagra.

Emellett éves szinten ki kell fizetni a kötelező biztosítást, a súlyadót és a gépjármű adót, amik együttesen pár tízezer forintot kitesznek, de legalábbis havi szinten körülbelül öt-tízezer forinttal számolni kell. Emellett eldönthető, hogy szeretne-e Casco-t fizetni. Azt el lehet dönteni, hogy akar-e Casco biztosítást kötni, a kötelező szervizeket, abroncscserét, az autós folyadékok pótlását viszont nem lehet megspórolni. Ezenkívül az autó mosás is plusz kiadást jelent. Tehát összességében havi szinten simán elmegy az autóval kapcsolatos költségekre ötven-százezer forint. Viszont ebben nincsenek benne az esetleges javítási költségek.