Meddig egészséges a sport?

Sajnos a népesség nagy része még mindig nem mozog eleget, ez pedig egyben azt is jelenti, hogy egyre több a túlsúlyos ember, mindamellett pedig számtalan egészségügyi probléma előfordulása is gyakoribb, mint évtizedekkel ezelőtt.

Ez egyértelműen az életmódunk megváltozásával indokolható, a városiasodás egyben magával hozta a kényelmet is, hiszen legtöbbünknek nem kell fizikai munkát végeznie a mindennapokban. Ezzel párhuzamosan az ételek egyre könnyebben elérhetővé váltak, ráadásul azok kalóriatartalma is magasabb lett. Ezt persze gazdasági döntések is indokolták, hiszen a cukros, zsíros, ízfokozóval felturbózott élelmiszerek előállítása olcsóbb, mindamellett pedig előbb meg is vesszük, mint az egészségesebb változatot. Azonban az a fura helyzet állt elő, hogy a kényelem mellé nem társul nyugalom, hiszen az élet egyre gyorsabbá vált, a stressz egyre több embert érint és már az átlagos hétköznapok is rohanással telnek. Ezek a tényezők együttesen pedig oda vezetnek, hogy egészségtelen ételeket fogyasztunk, mellette egészségtelenül is élünk, a mozgásra pedig alig marad idő, ha pedig mégis, akkor már erőnk, kedvünk nincs sportolni.

Szerencsére egyre többen látják, hogy ez mekkora probléma és változtatnak tudatosan ezen helyzeten. Megvan azonban a veszélye ennek, hiszen sokan hajlamosak túlzásokba esni és az egészséges mennyiségű sport átcsap szenvedéllyé, ami extrém esetekben nagyobb galibákat okozhat, mintha egyáltalán nem csinálnánk semmit. A mozgásnál ugyanis mindig be kell tartani a fokozatosság elvét, különben olyan sérüléseket is begyűjthetünk, amik akár hosszú hónapokra is visszavethetnek. Még nagyobb probléma lehet, ha mindent a sportnak rendelünk alá, ez ugyanis csak egy esetben elfogadható: ha profik vagyunk és ebből élünk. Ha nem erről van szó, akkor jó eséllyel csak kompenzálunk valamit, ám ha túlzásokba esünk, akkor annak a baráti társaságunk, párkapcsolatunk és a mentális egészségünk is kárát láthatja. Érdemes tehát meghúzni a határokat és ahhoz tartani magunkat.