Marokkói ihletésű dekorötletek otthonába

A marokkói lakberendezés egy jó módja annak, hogy formát, funkciót és hangulatot vigyen otthonába. Az észak-afrikai ország jól ismert lámpásairól, merész mintáiról és kézzel készített díszítéseiről – de a marokkói dekorációban sokkal több van, mint a színes és hangulatos esztétika.

„Úgy gondolom, hogy a világon mindenkinek van egy marokkói tárgya valahol otthon, talán anélkül, hogy tudná” – mondja Vanessa Di Mino, a Chabi Chic művészeti igazgatója. „Ez a nagyszerű a marokkói kézművességben és lakberendezésben – minden határon, minden társadalmi osztályon, minden dekorációs stíluson át tud lépni.” Szeretne többet megtudni arról, hogyan tervezzen és díszítsen egy marokkói ihletésű teret? Marokkói tervezőkkel és szállodatulajdonosokkal beszélgettünk arról, hogyan hozhatjuk haza az áhított marokkói stílust és filozófiát. „A marokkói házak fő jellemzője a Zellige csempék jelenléte, amely a helyi kézművesség maximális kifejezése” – magyarázza Manuela Marzari, a MonRiad Marrakech szállodaigazgatója. „A zellige, a színes csempék, a boltívek és a kézzel készített stukkók marokkói ihletésű érzést keltenek.”

„Marokkói hatást adni egy lakásnak nem nehéz, és főleg hatalmas költségvetés nélkül” – mondja Marzari. „Lámpások, színes bojtok, párnahuzatok, fali lámpák és raffia-díszek kaphatók online pénztárcabarát áron.” „Könnyen és megfizethető áron találhatunk tálcákat és teáskannákat a városok piacain is” – mondja. A nagyobb költségvetéssel rendelkezőknek Marzari a hagyományos marokkói bútorok választását javasolja, amelyek jellemzően jó minőségű, kézzel faragott fából, kovácsoltvasból készülnek, és néha akár kézzel is festhetők. Marzari azt is javasolja, hogy fektessen be egy nagy berber szőnyegekbe egy kis extra kényelem érdekében.